A paprikás csirke az egyik legjobb magyar kaja. Nokedlivel és uborkasalátával verhetetlen, de ugyanilyen szenzációs illatos sárga rizzsel is.
Hagyományos csirke paprikás illatos rizzsel (Fotó: Myreille)
A paprikás csirkén semmit se kell újítani, az az étel úgy tökéletes ahogy van. Persze, az már közel sem ilyen egyértelmű, hogyan lesz tökéletes a paprikás csirke. Hitkérdés, nem érdemes rajta vitatkozni, viszont azt elmesélem, én hogyan készítem. Igen, pontosan úgy, ahogyan anyukámtól tanultam.
Hagyományos paprikás csirke (Fotó: Myreille)
Paprikás csirke
Hozzávalók:
5-6 csirke felső comb (mi ebből szeretjük a legjobban és bőrrel együtt főzöm, hogy a szaft igazán finom legyen)
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 paradicsom
1 paprika
tejföl
só
olaj
Tipp: Nyáron, amikor rengeteg paradicsomom volt a kertben és olcsó volt a Kápia paprika, akkor pörköltnyi adagokat lefagyasztottam és ilyenkor csak bele kell dobni a hús mellé és ott a finom és nélkülözhetetlen íz.
A hagymát apróra vágom és megdinsztelem az olajon, majd ráteszem pirospaprikát, átkeverem és felöntöm vízzel. Beleteszem a megmosott, megtisztított combokat, beleteszem az apróra vágott fokhagymát és a paradicsomot valamint a paprikát. Megsózom. Főzöm jó két órát fedő alatt, addig, amíg a hús leesik a csontról, ha kell néha-néha pótlom a vizet, hogy a húsok mindig szaftban főjenek, de a szaft is sűrű legyen.
A tejfölt nem szoktam belekeverni, azt mindenki intézze a tányérján, de a paprikás csirke akkor is finom, ha nincs benne tejföl.
A paprikás csirke körete lehet nokedli és uborka saláta, pont mint a nagyinál, tészta és rizs, ám ha a rizs illatos fűszereket kap, a végeredmény olyan lesz, mintha egy indiai étteremben lennénk.
Illatos sárga rizs (fotó: Myreille)
Rizs gyömbérrel, kurkumával és ázsiai citromfűvel
Hozzávalók:
1 bögre rizs
harmad diónyi gyömbér
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál ázsiai citromfű
olaj
só
Teáskanálnyi olajon párszor megkeverem a rizst, majd megfűszerezem, megsózom, letakarom fedővel és takarék lángon főzöm. Innen ugyanolyan a főzés, mintha csak rizst főznénk. 18 percnél el lehet zárni a lángot, de még 2-5 percig fedő alatt kell hagyni a rizst.
Fontos, főzés közben a rizst nem kevergetjük, csak egyszer keverjük meg, amikor beleöntjük a vizet, majd a végén, amikor már kész. Ettől lesz pergős, szép a rizs.
A moksha.hu hírlevélre feliratkoztál már? Ha nem, akkor tedd meg most!