Az egyik legkedvesebb gyerekkori emlékem a sült tojáshabon csillogó arany gyöngyök. Nagymamám sütőjéből kerültek elő ilyen csodák.
Talán ez a leghagyományosabb túrótorta, különlegessége csak azokban az apró, csillogó pöttyökben rejlik, amelyet hűlés közben izzad ki a sütemény. Általában tepsiben sütik és hidegen kockázzák, de ha tortaformában készül, akkor igen finom és látványos torta.
Hozzávalók 26 centis tortaformához:
Tészta:
20 dkg liszt
1 tojássárgája
2 evőkanál cukor
10 dkg vaj
1 evőkanál hideg víz
csipet só
A hozzávalókat egy keverőtálba mérem és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom.
Kinyújtom és kivajazott tortaformába teszem úgy, hogy legyen egy 3 centis pereme is a tésztának.
180 fokra előmelegített sütőben elősütöm. Kb. 6 perc. Amíg a tészta sül, elkészítem a tölteléket.
Túrós töltelék:
50 dkg túró
1 kis pohár tejföl (200 g)
10 dkg cukor
1/4 teáskanál vaníliaőrlemény (vagy 2 zacskó vaníliás cukor)
1 citrom reszelt héja (bio/kezeletlen citrom legyen)
3 tojás sárgája
3 evőkanál mazsola
3 evőkanál búzadara
A búzadara kivételével a hozzávalókat egy keverőtálba teszem és összekeverem.
Ha a tészta esetleg felpúposodott volna sülés közben, akkor villával megszúrkálom és a villa hátával megnyomkodom. A tésztát megszórom a búzadarával, majd a túrós-mazsolás tölteléket a tésztára öntöm.
A 180 fokos (gáz)sütőben 50 percig sütöm.
A sütés 40. percében elkezdem verni a habot a tetejére. (Mire felverem a habot, a túrós töltelék is teljesen átsül.)
Tetejére a hab:
4 tojásfehérje (1 a tésztából, 3 a töltelékből maradt ki)
12 dkg porcukor
A tojásfehérjét összekeverem a porcukorral és elkezdem felverni. Először nagyon nehezen indul habosodásnak, de kitartás, kb. 10 perc intenzív habverőzés után kemény, fényes hab keletkezik.
A habot a sütemény tetejére teszem és visszateszem a 180 fokos sütőben 10 percre. Nem szabad tovább sütni.
Miközben hűl a sütemény a hab arany gyöngyöket izzad ki magából. Íze nem nagyon más, mint más sült tojáshaboknak, de ezek a csodás pöttyök ellenállhatatlanul szépek.