Az egyik legkedvesebb gyerekkori emlékem a sült tojáshabon csillogó arany gyöngyök. Nagymamám sütőjéből kerültek elő ilyen csodák. Talán ez a leghagyományosabb túrótorta, különlegessége csak azokban az apró, csillogó pöttyökben rejlik, amelyet hűlés közben izzad ki a sütemény. Általában tepsiben sütik és hidegen kockázzák, de ha tortaformában készül, akkor igen finom és látványos torta.
Hozzávalók 26 centis tortaformához: Tészta: 20 dkg liszt 1 tojássárgája 2 evőkanál cukor 10 dkg vaj 1 evőkanál hideg víz csipet só A hozzávalókat egy keverőtálba mérem és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. Kinyújtom és kivajazott tortaformába teszem úgy, hogy legyen egy 3 centis pereme is a tésztának. 180 fokra előmelegített sütőben elősütöm. Kb. 6 perc. Amíg a tészta sül, elkészítem a tölteléket. Túrós töltelék: 50 dkg túró 1 kis pohár tejföl (200 g) 10 dkg cukor 1/4 teáskanál vaníliaőrlemény (vagy 2 zacskó vaníliás cukor) 1 citrom reszelt héja (bio/kezeletlen citrom legyen) 3 tojás sárgája 3 evőkanál mazsola 3 evőkanál búzadara A búzadara kivételével a hozzávalókat egy keverőtálba teszem és összekeverem. Ha a tészta esetleg felpúposodott volna sülés közben, akkor villával megszúrkálom és a villa hátával megnyomkodom. A tésztát megszórom a búzadarával, majd a túrós-mazsolás tölteléket a tésztára öntöm. A 180 fokos (gáz)sütőben 50 percig sütöm. A sütés 40. percében elkezdem verni a habot a tetejére. (Mire felverem a habot, a túrós töltelék is teljesen átsül.) Tetejére a hab: 4 tojásfehérje (1 a tésztából, 3 a töltelékből maradt ki) 12 dkg porcukor A tojásfehérjét összekeverem a porcukorral és elkezdem felverni. Először nagyon nehezen indul habosodásnak, de kitartás, kb. 10 perc intenzív habverőzés után kemény, fényes hab keletkezik. A habot a sütemény tetejére teszem és visszateszem a 180 fokos sütőben 10 percre. Nem szabad tovább sütni. Miközben hűl a sütemény a hab arany gyöngyöket izzad ki magából. Íze nem nagyon más, mint más sült tojáshaboknak, de ezek a csodás pöttyök ellenállhatatlanul szépek.