A za’atar megváltoztatta az életem és én ezt kicsit se bánom. Ezzel a fűszerrel lesz tökéletes a padlizsánkrém is. Én rákattantam!
Egy gondolat a za’atarról
Hogyan is élhettem eddig za’atar (zaatar, zatar) nélkül miközben az egyik legtökéletesebb fűszerkeverék. Egyszerre friss zöld és vastag, olyan karaktere van, amely remekül kapcsolódik azokhoz az ízekhez, amiket nagyon kedvelek.
Mivel rákattantam a za’atarra és ajándékba kapott készleteim vészesen fogytak, utánpótlást kerestem. Ugyanolyan színűt nem találtam, az összetevőkről pedig fogalmam se volt, mert egy jeruzsálemi piacról érkezett, kis zacskóban, mindenféle felirat nélkül. Végül a legkönnyebben elérhető za’atart választottam utánpótlásnak a Saba Habib Za’atart és a padlizsánkrém is ezzel készült.
Padlizsánkrém za’atarral és tahinivel
Hozzávalók: 3 közepes padlizsán 1 evőkanál tahini 2 evőkanál görög joghurt 1 teáskanál za’atar 1 gerezd fokhagyma só
A padlizsánokat hosszában kettévágom, vágott felükkel sütőpapírral bélelt tepsire fektetem, villával megszurkálom, majd 190 fokra melegített sütőben 40 percig sütöm. Ezután a padlizsánok krémes belsejét egy tálba kaparom. Mivel szeretem a héját is, a puha részekből is teszek a tálba.
A padlizsánokhoz teszem a többi hozzávalót, a tahinit, a joghurtot, a za’atart, a zúzott fokhagymát és a sót, majd botmixerrel az egészet kémesre mixelem. A sóval érdemes óvatosan bánni, mert a za’atarban is van só.
Én önmagában is imádom, de ropogós, sós, tortilla chips-szel még tökéletesebb.
Recepteket za’atar (zaatar)-hoz itt találsz!