Anyukámtól karácsonyra kaptam egy nagy zsák tisztított mandulát, így nem volt kérdés, hogy meg kell sütnöm az egyik kedvenc olasz kekszemet, a mandulás cantuccinit.
Mandulás cantuccini recept
Hozzávalók:
400 g pucolt mandula 350 g liszt 125 g vaj (vagy margarin) 3 tojás 200 g cukor késhegynyi őrölt vanília 1 csomag (15 g) sütőpor csipet só
A mandulát durvára vágom.
A lisztet, a sütőport, a cukrot, az őrölt vaníliát összekeverem a 3 tojással és a vajjal. A lágy masszába belegyúrom a durvára vágott mandulát. A tésztát elfelezem és mindegyikből egy rudat formázok, amelyet sütőpapírral bélelt tepsire teszek.
180 ℃-ra előmelegített (alsó-felső sütés, légkeverés) sütőben 30 percig sütöm.
Amikor a tésztarudak kihűltek, ujjnyi szeletekre vágom és szorosan a tepsire rakom. Nekem éppen beterített egy tepsit.
180 ℃-ra előmelegített (alsó-felső sütés, légkeverés) sütőben 10 percig sütöm.
Elméletileg több hétig eltartható a cantuccini, de nálunk pár nap alatt elfogyott, és a fiaim berendelték az ismétlést.
Kitérő: A recept kevesebb (pl. 200 g) mandulával is működik, de én nagyon szeretem, ha sok benne a mandula, és szerencsére volt itthon mandula bőven. Ugye, azt se kell magyaráznom, hogy miért ültettünk két mandulafát is a kertbe. Egyrészt egymás porzói, másrészt nem lehet itthon olyan sok mandula, ami el ne fogyna.