“Az egyetlen süti a babka, aminek nem a széle a legfinomabb” – mondta Zsombi a 12 éves kérlelhetetlen gasztrokritikus. “Nagyon finom és jó csokis” – tette hozzá Dani, a 8 éves még szigorúbb gasztroszakértő.
Nehéz eldönteni, hogy a kakaós csiga vagy a csokis babka a nagyobb jóság. Néhány éve állandóan kakaós csigát rendelt tőlem a családom, most babkát, miközben szigorúan megtiltják, hogy diót, kandírozott narancshéjat vagy bármi mást tegyek bele. “Anya, ne legyél kreatív, egyszerű csokis babkát süssél!”
Íme a fiaim kedvenc csokis babkája!
A csokis babkáról fontos tudni, hogy végtelenül egyszerűen készíthető, 30 percnél nincs több munka vele, azonban a liszt kimérésétől a “Gyertek csokis babkát enni! felkiáltásig nagyjából 8 óra telik el. Ugyanis a kelesztési időken nem lehet megúszni. Vígasz: a végeredmény minden percet megér.
Sokan a tésztát este gyúrják be és a tészta a hűtőben 12 órát kel, de én jobban szeretem reggel kezdeni a babkát és uszonnára szeletelni.
Babka kelt tésza recept
400 g BL80-as liszt 7 g (1 csomag) szárított élesztő 1 evőkanál cukor 1 tojás 2,5 dl tej (BL55-ös liszthez 1,8-2 dl tej elég)
Mindent keverőtálba teszek és géppel pár perc alatt sima, kissé lágy tésztává gyúrom. Letakarom a tálat és 4 órát kelesztem. (Igen, a reggeli kávé mellett szoktam összedobni a tésztát, hogyha uzsonnára babkát tervezek.)
Nem tévedés, vajat nem teszek a tésztába. Mi így jobban szeretjük.
A kelt tésztát lisztezett deszkán kb. fél centi vastagra nyújtom. Mivel a tészta lágy, ezért renszeresen mozgatom, lisztezem, hogy ne ragadjon le.
Amíg összekeverem a babka csokis töltelékét, ismét pihen pár percet a tészta.
Babka csokis töltelék
100 g étcsoki (52%-os étcsoki) 30 g vaj 2 evőkanál cukor 1 evőkanál holland kakaópor
A vajat és a csokit tálba teszem és mikróban kb. 30 mp alatt felolvasztom és simára keverem.
Belekeverem a cukrot és a kakaóport.
A tésztát megkenem a csokis töltelékkel és a hosszabbik oldalánál feltekerem.
Éles késsel félbevágom a tésztarudat, a vágással felfelé fordítom a tésztát és a tésztacsíkok keresztezésével összefonom.
3 hasznos tipp babka fonáshoz
– A két félbevágott tésztacsíkot először középpen kell keresztezni és két középről kifelé haladva kell a két végét összefonni. – A vágási felület mindig felfelé legyen a tészták keresztezése során. – Nem kell aggódni, ha az összefonott tészta hosszabb, mint a sütőforma, mert a babka egyik titka, hogy egy laza mozdulattal össze kell nyomni a megfonott tésztát – nekem pl. a felére – és úgy beletenni a kivajazott formába.
40 dkg lisztből gyúrt babkát 12×30 cm-es kenyérformában sütöm, de előtte még duplájára kelesztem, ez nekem minimum 2 óra.
A megkelt babkát 190℃-ra előmelegített (alsó-felső sütés, légkeverés) sütőben 30 perc alatt készre sütöm.
A cukorszirup
100 g cukor 0,7 dl víz késhegynyi vanília őrlemény
Amikor a babka sülési idejéből már csak 5 perc van, elkészítem a cukorszirupot.
A vizet a cukorral addig hevítem, amíg a cukor elolvad és forrni kezd. Belekeverem a vanília őrleményt.
A sütőből kivett forró babkát meglocsolom a sziruppal. Imádom a hangját, ahogy ropog, pattog. Tudom, hogy a cukorszirupos locsolásra is többféle iskola van, én annak a híve vagyok, hogy a sütőből kivett, forró babkát locsolom meg a nagyon meleg sziruppal.
Emberfeletti türelemmel hagyjuk langyosra hűlni a babkát és akkor szeleteljük.
Sohasem nem csinálok annyit, hogy hosszabb ideig – értsd: pár óránál tovább – kitartana, így az eltarthatóságáról fogalmam sincs. De az biztosan tudjuk, hogy langyosan és kihűlten is az egyik legjobb csokis kalács.
Frissítés (2021. 03.04.): A recept élesztő helyett 100 g kovásszal is működik és bizonyos sütőknél – mint tudjuk, minden sütőnek lelke van – elég 180℃-ra előmelegített (alsó-felső sütés, légkeverés) sütőben 25 perc.