Régebben sokkal több cukorral és vajjal sütöttem a brownie-t és imádtam. Most viszont jobban szeretem a “könnyített”, de tökéletes állagú és nagyon csokis verziót.
Brownie hozzávalók
200 g étcsokoládé (50-60 százalékos) 150 g vaj 5 tojás 150 g cukor 100 g nádcukor 1 teáskanál vanília kivonat 4 evőkanál liszt 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
A sütőt előmelegítem 180 °C fokra – légkeveréssel csak 160 °C fokra – majd kibélelek egy nagyjából 20×20 centis sütőformát sütőpapírral.
A vajat felkockázom, a csokit összetöröm és egy tálba teszem. Vízgőz felett megolvasztom a vajat és a csokit. Sűrűn kell kevergetni és nem szabad forralni. (Lehet mikrózni is, de itt is ügyelni kell arra, hogy nem hevüljön túl se a vaj, se a csoki.)
A tojásokat szétválasztom. A tojásfehérjéket a cukorral és a nádcukorral a lehető kemény habbá verem, majd beleteszem a tojássárgákat és azzal is óvatosan elkeverem. (Úgy, mintha piskótát készítenék.)
A felvert tojásokhoz öntöm az olvasztott csoki-vaj keveréket, valamint a vanília kivonatot, és óvatosan, hogy ne törjem össze a habot, elkeverem.
Hozzáadom a lisztet és a kakaóport és ezzel is óvatosan elkeverem.
30 percig sütöm. Ilyenkor a közepe még nyers hatású, de nem szabad tovább sütni, mert akkor kiszárad. Miközben teljesen kihűl a brownie, a közepe is tökéletes állagúvá válik.
Pár évvel ezelőtt ez volt a tökéletes brownie számomra. Egészen különleges, hogy mindkét brownie mennyire jó és mennyire más.