Tavaly télen kifagyott a rozmaringom, de visszavágtam és késő tavasszal újra kihajtott, majd a nyáron óriási bokorrá növesztette magát. Általában sós ételekhez használom, de most kedvet kaptam egy merészebb párosításhoz.
Nem olyan régen már meséltem Beh Mariann: A kert konyhája – Négy évszak ehető növényei receptekkel című könyvről. A szerző és a kiadó engedélyével most megoszthatok egy újabb izgalmas receptet:
Rozmaringos mézeskalács
“Mézeskalácssütésre már októberben kapható vagyok. Amint lehűl kint az idő, a karácsonyra és vele együtt a mézeskalács illatára vágyom. A frissen vágott rozmaring aromája még ilyenkor is annyira intenzív és fűszeres, hogy szinte már el sem tudnám képzelni a mézeskalácsot nélküle, és a fahéj-gyömbér párosa is harmonikusabbá válik neki köszönhetően. Hozzávalók (kb. 35-40 sütihez): 2 friss rozmaringág vagy 1 teáskanál szárított rozmaring 10 dkg török mogyoró 50 dkg rozsliszt 1 csipet só 1 teáskanál szódabikarbóna 3 teáskanál őrölt gyömbér 3 teáskanál őrölt fahéj 15 dkg puha vaj 30 dkg méz 3 tojássárgája 1 egész tojás
Elkészítés: 1. Ha friss rozmaringot használunk, a leveleket nagyon apróra vágjuk. A mogyorót megdaráljuk vagy apróra vágjuk. Egy tálban alaposan elkeverjük az összes száraz alapanyagot és a rozmaringot. Hozzáadjuk a vajat, a mézet, a tojássárgáját, és az egészet összedolgozzuk. Ha a tészta szépen összeállt, fóliába csomagoljuk, és minimum 30 percre a hűtőbe tesszük. 2. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk. Az egész tojást felverjük egy csészében. A tésztát lisztezett felületen 5 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk a kedvenc formáinkkal vagy 3 × 4 centis szeletekre vágjuk. A kiszaggatott mézeskalácsok felületét vékonyan megkenjük a tojással, és 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük. Elkészítési idő: 50 perc + a pihentetés”