Megnéztem a Mindent a tacóról című minisorozatot, és azonnal Mexikóba akartam menni tacót enni. Végül kiegyeztem azzal, hogy itthon sütök olyan húst, ami ott is tökéletes lenne.
Most, hogy megnézem a Netfilxen a Mindent a tacóról-t, pontosan tudom, hogy milyen tacó is lenne a kedvemre való: mindegyik és bármikor, de egyértelműen a carnitas taco lett a favoritom.
Carnitas taco recept
Carnitas taco hús
Hozzávalók: 1,3-1,5 kg lapocka 1 teáskanál só 1 teáskanál köménymag 1 teáskanál őrölt koriandermag 1 teáskanál morzsolt oregano őrölt bors nagy csipet chilipehely 1 nagy fej vöröshagyma 4-5 gerezd fokhagyma
A sót, az őrölt köménymagot, az őrölt koriandermagot, a morzsolt oreganót, az őrölt borsot és a chilipelyhet összekeverem és a fűszerkeveréket beledörzsölöm a lapockába.
A húst sütőtálba teszem.
Apróra vágom a vöröshagymát és a fokhagymát és a hús köré szórom.
Annyi vizet öntök rá, ami majdnem ellepi a húst, letakarom a sütőtál fedelével és 180 ℃-os sütőben, légkeveréssel 3 órát sütöm. A cél, hogy a hús vajpuha legyen, a teteje pedig átpiruljon.
Forrón, két villával cafatokra szedem a húst és összeforgatom a visszamaradt hagymás szafttal.
Saláta a carnitas tacóhoz
Hozzávalók: 2 paradicsom 1 avokádó 1 nagy fej lilahagyma 1 nagy csokor koriander*
Mindent apróra vágok és összekeverek.
A carnitas taco akkor lenne igazán taco, ha a húst és a salátát betölteném egy finom, omlós tortillába.
Tortilla ma nem volt – a boltban nem kaptunk, sütni meg nem volt se időm, se receptem -, viszont így is fejedelmi lett az ebéd. (Olyan tökéletes, hogy még az emlékektől is beindul a nyálelválasztásom.)
Van itthon még egy szép darab lapocka, legközelebb torillába akarom tekerni a húst és a salátát. Ha van jó, finom és egyszerű tortilla recepted, kérlek, örvendeztess meg vele!
*Az ablakpárkányon nevelgetett korianderem még éppen csak elkezdett nőni, de a felét azért beletettem, és mivel éppen volt itthon friss vajretek, annak a leveléből is vágtam hozzá. A nagy csokorra való koriandert és a friss jalapeno-t már nevelem a kertben.