Imádom az olíva olajos szárított paradicsomot: a legborúsabb őszi-téli napot is bearanyozza. Mivel idén a kert ontja a paradicsomot, elkészültek a saját verzióim!
Magról neveltem ökörszív, kecskeméti és San Marzano paradicsompalántákat, most pedig naponta nagy tálakkal szüretelem a termést. Persze, nem volt ennyire egyszerű a menet, mert az első terméseket a bogyó csúcsrothadása vitte el, ekkor jöttünk rá, hogy a paradicsomok – akármilyen nevetséges is -, de kálciumhiányosak, most pedig a zöld vándorpoloskával hadakozom. Cuki bogár lenne fekete sárga pöttyös páncéljával, ha nem éppen a paradicsomomat kajálná. Ehetné a tarackot is, de gourmet a lelkem, így a barátságunk lehetetlen. (Egyik éven a cuki vörös bogarak a fokhagymámat zabálták fel, azóta bizalmatlan vagyok a cuki bogarakkal, amik a növényeinken vernek tanyát.) A kecskeméti és a San Marzano paradicsomot remekül lehet aszalni, ökörszívet inkább pitébe, lecsóba és panzanellába teszem. Az aszalás: Mivel lusta és türelmetlen vagyok, ezért a paradicsomokat félbe vágom, magjaikat és kocsonyás nedves részt eltávolítom, majd vágott felükkel felfelé tepsire sorakoztatom, és finoman megsózom. A paradicsomokat sütőben szárítom vagy hulladékhőn (sütés után, amikor már csak hűl a sütő) vagy 130 fokon (alsó-felső sütés, légkeverés) félnaponta 20 percet. (Miután elzárom a sütőt, a szárítvány akkor is bennmarad.) Addig ismétlem, amíg a paradicsom ropogósra szárad. Ecetes felfőzés A szárított paradicsomokat aszalás után üvegbe lehet rakni és nyakon lehet önteni finom olíva olajjal és az az olajba mehet fokhagyma, oregano, kakukkfű, rozmaring ízlés és kedv szerint. Én viszont úgy szeretem a legjobban, ha az aszalt paradicsomokat balzsamecetben felfőzöm. 1 tepsi aszalt paradicsomhoz kb. 1 dl balzsamecetre van szükség, amibe 2 gerezd fokhagymát szeletelek, majd felforralok. Amikor felforr, beledobálom a szárított paradicsomot, 1 percig kevergetve főzöm majd a paradicsomokat és a fokhagymát papírtörlőre szedem és kihűtőm, lecsepegtetem. Az ecetes fürdő után a paradicsomok picit felpuhulnak. A fokhagymával és szárított oreganóval rétegezve szorosan üvegbe pakolom és felöntöm annyi extra szűz olíva olajjal, ami bőven ellepi. 3 hónap érési időt kell rászámolni és olíva olaj alatt kell tartani a paradicsomokat akkor is, amikor megkezdjük az üveget. Tippek:- A felforralt és némileg besűrűsödött, fűszeres balzsamecetet ki ne öntsd, inkább tunkold el extra szűz olíva olajjal és puha ciabattával
- Az felforralt, kihűtött balzsamecetet panzanellához is felhasználhatod. (Igen, Myreille vagyok, panzanella-függő!)
- Egy-egy üvegbe elég rendes mennyiségű olaj megy, de ne aggódj, ha elfogy a szárított paradicsom, salátákhoz, főzéshez az ízes olajat fel tudod használni
- Szárított paradicsomot készítheted gasztroajándéknak is
- A szárított paradicsomot teheted szendvicsekbe, salátákba, quiche-be és pizzára is.