A sült csirkemell mellé háromféle saláta készült fürtös uborkából, szinte ugyanazokból a hozzávalókból, semmi munkával. A frissen szedett uborka az egyik legfinomabb zöldség és nyáron az egyik legjobb hűsítő. Gyerekkori emlékem, hogy nyáron mindig – szinte mindenhez – tejfölös uborkasaláta volt vagy kovászos uborka, felnőtt fejjel a tzatziki állt közelebb a szívemhez és ennek az évnek a nagy felfedezése az indiai, uborka raita. Ha a kertben nincs uborka, akkor nyáron nagyon ritkán veszek kígyóuborkát. A kovászolni való uborkák közül szoktam kiválogatni az apró, kecses uborkákat. (Szerintem azok kovászolni is jobbak.)
A joghurt és az uborka összeillő páros. Idő hiányában szoktam annyit csalni, hogy a lecsepegtetett joghurtot tejfölre cserélem vagy görög joghurtot veszek eleve. A lecsepegtetett joghurt persze nem valami nagyon bonyolult dolog. Egy tál fölé szűrőt teszek, abba sűrű szövésű tiszta konyharuhát, beleteszem a joghurtot, letakarom folpackkal és egy éjszakára így mindenestül a hűtőbe teszem. Reggelre kész a sűrű, krémes joghurt. Fontos kérdés még az uborka héja. Bármelyik salátát el lehet készíteni hámozott uborkával, azonban ha friss, fiatal az uborka, akkor a héja is zsenge és kár kidobni. India: uborkás raita Hozzávalók: 1 teáskanál római kömény (egész) 1 teáskanál koriandermag (egész) pici só 20 dkg uborka 2 dl lecsepegtetett joghurt 2-3 szál menta A római köményt és a koriandermagot száraz serpenyőben megpirítom, hogy jól kiadja az illatát, ízét, majd robotgépben – aki elegánsabb használjon mozsárt – porrá zúzom. A szárról leszedett mentaleveleket felaprítom, az uborkákat apró kockára vágom. A lecsepegtetett joghurtot összekeverem az őrölt fűszerekkel, a mentával, pici sóval és a felkockázott uborkával. Apróra vágott friss chilivel még pikánsabbá lehet tenni, illetve az uborka mellé még apróra kockázott paradicsomot is lehet bele tenni. Görög: tzatziki Hozzávalók: 3 gerezd fokhagyma 20 dkg uborka 3 dl lecsepegtetett joghurt só Az uborkát apró lyukú reszelőn lereszelem, besózom. A fokhagymagerezdeket áttöröm és összekeverem a joghurttal. 10 perc után kicsavarom az uborkát és összekeverem a fokhagymás joghurttal. Magyar: uborkasaláta (a klasszikus fokhagymával, borssal, pirospaprikával) Hozzávalók: 20 dkg uborka 1 evőkanál cukor 1 evőkanál 10 %-os ecet 3 gerezd fokhagyma só lecsepegtetett joghurt pirospaprika őrölt fekete bors Az uborkát uborkareszelőn lereszelem (nagyon vékony szeletek leszenek) majd besózom. 2 dl vízbe beleteszem a cukrot és az ecetet, addig keverem, amíg a cukor feloldódik. A fokhagymát apróra vágom és a salátaléhez adom. Az uborkát kicsavarom, beleteszem a salátalébe, picit megborsozom, megpaprikázom és alaposan összekeverem. Tetejére mehet a joghurt. Nagymamám az uborkát mindig megpucolta és már a salátalevet összekeverte tejföllel, anyu az asztalra tette az uborkasalátát és mellé a tejfölt, mindenki saját kedve szerint keverte.