Miért nem eszünk hőségben sütőtököt? Pedig a sütőtök leveshez a sütőt sem kell bekapcsolni. Igazi, könnyű nyári étel. Hozzáteszem gyorsan, a francia étkezési szokásokban éppen csak nyomon követhető a leves fogyasztása. A klasszikus póréhagymaleves sajtos pirítós mellett, többnyire turmixolással sűrített zöldséglevest, vagy hallevest (számomra megszokhatatlan ízű) kerül az előételek közé. Jó sűrű, füstölt, fokhagymás bablevest hírből sem ismerik, mert az előétel általában könnyű, húsmentes bevezető. Ilyen a sütőtök krémleves is, ahogy én készítem. Vettem egy darab tököt (200-300 gramm). Megtisztítottam, nem túl kis kockákra vágtam és egy darabka halványító zeller szárával, valamint egy fej vöröshagymával bő vízben feltettem főzni. Sok borssal, sóval és kevés 4 fűszerkeverékkel ( fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió őrleménnyel) ízesítettem. Amikor megpuhult, a hagymát kibobtam belőle és krémesre turmixoltam. A francia receptkönyv szerint egy kanál tejföllel rottyantva készen is van, én pedig kevés tejszínnel és egy evőkanálnyi balzsamecetettel helyettesítettem a tejfölt. A végén pirított mandulát szórtam rá és nagyon finom lett.