Spagettivel vagy pennével a carbonara tavasszal is az egyik kedvencünk. Most éppen zöldborsós változatban készült.
Egészen meglepődtem, hogy ez a recept még nincsen fent a gyűjteményben, mert Zsombor nagyon szereti, legalább annyira, mint a halrudacskát és ez nagy szó, és én nem csak szívesen főzöm, meglehetősen gyakran, hanem szívesen eszem is. Ráadásul a zöldborsó-szalonna páros nem csak tavasszal, hanem egész évben nyerő.
Hozzávalók:
15 dkg szalonna (házi, húsos, füstölt)
2 tojás sárgája
2 dl tejszín
20 dkg zöldborsó
20-25 dkg penne
só
frissen őrölt fekete bors
olíva olaj
Megfőzöm a tésztát és egy másik lábasban megfőzöm a zöldborsót. Amikor a tészta már majdnem jó, elkezdem a carbonara szószt.
A szalonnát megpirítom egy teáskanál olíva olajon.
A tojássárgákat simára keverem a tejszínnel.
A megfőtt, leszűrt, forró tésztát rádobom a megpirított szalonnára, átforgatom, majd elveszem a főzőlapról.
Ráöntöm a tojásos-tejszínes szószt, átkeverem, hozzáteszem a zöldborsót és jól megborsozom, átkeverem és már lehet enni. Persze, mehet rá sajt is, de ha éppen nincs otthon, az se gond.
Tippek:
Tavasszal muszáj friss zöldborsóval főzni, de télen mirelit vagy konzerv borsóval is készíthető.
Penne helyett spagettivel is remek.
A carbonara lelke a frissen őrölt fekete bors. Nem érdemes vele spórolni.