10 perc meló darabolással és sütéssel együtt, a végeredmény azonban rafináltabb dolgot sejtet. A sült szalonna a mennyekbe emeli a cukkinit. A cukkiniben az a jó, hogy nincs erőtejes íze, így néha az állaga és zöldség mivoltja miatt kerül a serpenyőbe. Nagyon szeretem a cukkiniből főzött tökfőzeléket, mert rajongok a kaporért, a cukkinis shakshouka komoly függőséget okoz és szívesen házasítom a cukkinit szalonnával, mert attól vastag lesz, bőséges, el is felejtem, hogy zöldség van a tányéron. Na nem, nincs nekem bajom a zöldségekkel, de a pirosra sült szalonnánál kevesebb jobb dolgot ismerek.
Hozzávalók 2 személyre: 2-3 szelet angolszalonna (érlelt, füstölt) 1 közepes, de zsenge cukkini 1 pohár tejföl 1 gerezd fokhagyma frissen őrölt bors esetleg só A szalonnát vékony szeletekre vágom és forró serpenyőben zsírjára sütöm. Sőt, még egy kicsit tovább, hogy meg is piruljon. Közben hosszában négybe vágom a cukkinit, kivágom a magrészét, a héját rajta hagyom, majd a cukkinicsíkokat feldarabolom. (Nagyjából 1 centis darabokra vágom a cukkinit, így pont falatnyi darabok lesznek.) A szalonnára dobom a cukkinit, alaposan megborsozom és addig sütöm, amíg a cukkini aranybarnára pirul, megpuhul, de nem fő szét. (2-3 perc nagy lángon folyamatos kevergetés mellett. Nem főzöm, párolom a cukkinit, hanem sütöm, ez nagyon fontos.) Forrón mehet a tányérba, mellé fokhagymás tejfölt eszek, illetve kell egy kis jó puha kenyér is, amivel a szalonna zsírját ki lehet törölni. Nekem elég sós, a szalonnától, de aki akarja, még sózhatja.