Büntetésnek tűnik, pedig csak szokatlan. Aki szereti a sütőtök krémlevest, adjon egy esélyt a mézes-köményes sárgarépa krémlevesnek.
Hozzávalók:
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
6-8 sárgarépa
1 evőkanál méz
1 mokkáskanál római kömény
2-3 evőkanál tejszín (lehet növényi is)
só
1 kávéskanál kacsazsír
A hagymát és a fokhagymát megpucolom és apróra vágom, majd kevés kacsazsíron megdinsztelem. (Zsírral ritkán főzök, de adtam esélyt az A-vitaminnak, ami zsírban oldódó vitamin és aminek a béta-karotin a provitaminja.)
A hagymára rádobom a megpucolt és felkarikázott sárgarépát és sűrű kevergetés közben 5-7 percig párolom. Rácsorgatom a mézet és kicsit azzal is kevergetem (1-2 percig csupán). Felöntöm kétszer annyi vízzel, mint amennyi ellepi, megsózom, beleszórom a köménymagot, és 20-25 percig főzöm, addig amíg a sárgarépa teljesen megpuhul.
Botmixerre pürésítem, ha túl sűrű, teszek még hozzá egy vizet majd egy kis tejszínt. Felforralom és kész. Az íze kísértetiesen hasonlít a sütőtök krémlevesre és a ropogós levesgyöngy kifejezetten passzol hozzá.

Mézes-köményes sárgarépaleves (Fotó: Myreille)