A gyümölcs-sajt párosítással engem mindig le lehet venni a lábamról, főleg akkor ha a sajtot is én készítem.
A labna (labnah, labneh) az egyik kedvenc sajtom és elkészíteni se bonyolult. Most a Zaitoun szakácskönyv egyik receptje alapján sült nektarinnal, kakukkfűvel és pirított mandulával készítettem.
Labna (labnah/labneh)
Hozzávalók: görög joghurt só
A görög joghurtot összekeverem a sóval, majd vászonba kötöm. A pakkot szűrőbe teszem (hogy a kicsorgó lé le tudjon csöpögni), a szűrőt egy tálka tetejére teszem, hogy az egész “építményem” stabil legyen. A vászonba csomagolt joghurt tetejére pedig egy követ teszek és az egészet 12 órára hűtőbe teszem.
A végeredmény, sűrű, finom krém, friss sajt.
A fokhagymás verzió a legfinomabb, de a barackhoz a natúr változat kell.
Kakukkfüves-mézes sült barack
Hozzávalók: 2-3 szem nektarin vagy őszibarack 1 teáskanál méz friss vagy szárított kakukkfű 10 szem mandula (a szakácskönyvben pisztáciával készítették, de nekem éppen nem volt itthon és a barack miatt a mandula is remekül illett hozzá)
A barackokat cikkekre vágom, meglocsolom mézzel, megszórom kakukkfűvel és 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöm.
Közben a mandulákat megtisztítom, durvára aprítom és forró serpenyőben megpirítom.
Amikor kihűlt a barack a friss sajtból teszek rá darabkákat és megszórom a pirított mandulával.
Tökéletes vacsora, de nekem desszertként is megállja a helyét pedig nem éppen az édes ízek uralják.