Tipikus esete a “semmiből főzzünk valami finomat”-nak. Csak kínai kel, zsemle és tejföl kell hozzá és pillanatok alatt elkészül.
Nehezen képzelem el azt a gyerekkort, amelyikben sohasem volt karfiol, kelkáposzta vagy kelbimbó morzsával és tejföllel. Nekem anyukám rendszeresen és szívesen készítette, mert nagyon szerettem, és gondolom azért is, mert gyorsan kész volt és mégiscsak zöldséget evett a gyerek.
A múltkori mutatványból maradt még egy fél kínai kel, így nem volt kérdés, hogy mit készítsek belőle. Ráadásul ezek a morzsás zöldségek nagyon egyszerűek: – karfiolt, kelkáposztát vagy kelbimbót meg kelt főzni – morzsát kevés olajon aranybarnára kell pirítani – a zöldséget le kell csepegtetni, meg kell szórni morzsával, majd bőségesen meg kell locsolni tejföllel, ennyi.
A kínai kelnél majdnem minden így van. Majdnem.
Pirított kínai kel ropogós morzsával és tejföllel
Csak 5 hozzávaló
1/2 kínai kel 1-2 félszáraz zsemle vagy ugyanennyi szelet félszáraz kenyér tejföl olaj só
A félszáraz pékárút nagyobb darabokra vágom és robotgépben, szárazon morzsásra darálom, majd forró serpenyőben kevés olajjal aranybarnára pirítom.
A kínai kel a tetejétől haladva feldarabolom. Az elején 2-3 centis csíkokat vágok, a végén, ahol a levélnyelek vannak már csak 1 centiseket.
Forró serpenyőben a kínai kelt átmelegítem, átpirítom, picit meg is sózom. Ez kb. 5 perc.
Azonnal lehet enni: tányérra szedem a kínai kelt, megszórom morzsával, meglocsolom tejföllel – és nem szabad vele várni, mert gyorsan kihűl, ráadásul a forró kínai kel és morzsa mellett a tejföl hideg, de így a legfinomabb.