Vallomás: az újhagymának csak a fehér részét esszük meg. A zöld részét viszont sajnálom kidobni, inkább krémlevest főzök belőle.
Hozzávalók 2 személyre nagy csokor újhagyma zöld szára 1 nagy krumpli 1 petrezselyemgyökér 1 fokhagyma 1 púpos evőkanál tejföl só
A krumplit és a petrezselyemgyökeret megpucolom, apróra vágom és lábasba teszem.
Az újhagyma zöld szárát megmosom, a száradt, nem egészséges részeket leszedem, levágom, a többit felkarikázom és szintén megy a lábasba, akárcsak a megpucolt fokhagyma.
Felöntöm 1,5 liter vízzel, picit megsózom és addig főzöm, amíg a gyökér és a krumpli megpuhul.
Leveszem a tűzről és botmixerrel pürésítem.
A tejfölbe 2-3 evőkanálnyit kanalazok a a levespépből, csomómentesen elkeverem, majd visszaöntöm a levesre. Habverővel simára keverem és ha még kell, teszek hozzá vizet, hogy klassz krémleves legyen az állaga.
Felforralom és lehet enni. Nálunk levesgyöngy dukált hozzá.
Halkan jegyzem meg, hogy a fiam morogva ette és ettől nagyobb bók nincs tőle, a férjem pedig az utolsó cseppet is kikanalazta a tányérból…