A gyerekkori ízek egy életen át elkísérnek. Nekem tíz év kellett, hogy ugyanolyan finom tökös tojást tudjak sütni, mint a férjem nagymamája. A piacok tele vannak zsenge spárgatökkel, nálunk ilyenkor mindig tányérra kerül a “tojással és hagymával sült zsenge tök” Tudom, sokan már a tök szótól kiakadnak, mert utálják a tökfőzeléket, szóval már az elején tisztázzuk, ennek az ételnek semmi köze a kaporhoz vagy a főzelékhez. A tök – amúgy a cukkinis is egy tökféle – nagyjából ízetlen zöldség, ami “mennyiséget” ad az ételnek, nem pedig aromát. Aki szereti a hagymás rántottát és a frissen őrölt borsot, adjon egy esélyt a tökös tojásnak is, ami egy egyszerű és elronthatatlan, én csak azért vártam tíz évet, hogy megsüssem, mert eddig mindig a férjem készítette.
Hozzávalók 2 személyre: 2 db nagyon apró (kb. 20-25 centis) spárgatök 3 db tojás 1 fej vöröshagyma só bors kevés zsír vagy olíva olaj A hagymát apróra vágom és kevés zsíron (vagy olíva olajon) üvegesre dinsztelem. Közben a tököt (krumplihámozóval) meghámozom, hosszában négy részre vágom. A magos részeket kivágom, a többit nagyjából 2×2 centis kockákra vágom és a hagymára teszem. Megsózom, megborsozom és fedő alatt puhára párolom, lesütöm. A tojásokat egyesével felütöm, felverem, majd a tökre önöm és olykor-olykor megkeverve átsütöm. A tányéron még egyszer megszórom frissen őrölt borssal. Önmagában is finom, de puha kenyérrel vagy kiflivel verhetetlen. Ne maradj ki a jóból, iratkozz fel a moksha.hu hírlevélre!