Mit együnk a sült csirkecombhoz? Salátát! De nem fejeset! És így lesz a hús fűszere a mandarinos-zelleres-újhagymás saláta. Ízorgia és vitaminbomba! Itt a tél, itt a mandarin! Felesleges a most már ízetlen paradicsomokkal vagy a méregdrága paprikákkal vacakolni. Mandarint a salátába meg ropogós szárzellert, ropogós jégsalátát és sok-sok hagymát: újat vagy lilát, ami éppen akad otthon.
Hozzávalók: 1 jégsaláta 3-4 zellerszár (halványító zeller) – salátához a belső ágakat szoktam használni, a külsők pedig mennek a levesbe, szó szerint a levesbe 6-8 mandarin 1 csokor újhagyma (vagy lilahagyma, akkor még szebb a színe) 3-4 ág petrezselyem (akkor is finom, ha ez kimarad) 1 evőkanál repce-, szőlőmag- vagy olíva olaj
A jégsalátát, a zellert és az újhagymát vékonyan felszeletelem, majd tálba teszem a gerezdekre szedett mandarinnal és a kisebb darabokra tépkedett petrezselyemmel. Meglocsolom olajjal és már lehet is enni.
Dresszinget azért nem szoktam hozzá csinálni, mert a mandarin megadja a salátának azt a savasságot, ami kell, és a sült csirkecomb pedig éppen annyira telt és zsíros, hogy kellemes hozzá egy könnyű saláta. Amúgy a csirkecombokat csak kevés sóval és borssal fűszerezem sütés előtt, viszont jó pirosra, ropogósra pirítom a bőrét, és tökéletesen illik hozzá az ízekben gazdag saláta.
Ennek a salátának a másik érdekessége, hogy díszletként szolgált az aranyra festett fakanalakhoz.