Ugye, nem csak az én konyhámban szokott előfordulni néhány túlérett banán? Egy alaprecept és számtalan variáció banánkenyérre.
Banánkenyér kókuszzsírral (Fotó: Myreille)
Hozzávalók:
4 érett banán
20 dkg cukor
2 evőkanál házi vaníliás cukor (vagy 2 csomag vaníliás cukor)
2 tojás
15 dkg kókuszzsír
25 dkg liszt
1/4 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
1-2 dl tej (ha laktózmentes, akkor az egész süti laktózmentes)
A banánt villával összetöröm, majd a cukorral, vaníliás cukorral, a reszelt citormhéjjal és a tojással habosra keverem.
A kókuszzsírt mikróba megolvasztom, a banános-cukros-tojásos masszához öntöm és alaposan elkeverem. Nem kell izgulni, amikor a kókuszzsír apró gömbökké áll össze, mert a kókuszzsír szobahőmérsékleten kemény, mint a kő.
A keverékhez öntöm a lisztet, a csipet sót és a szódabikarbónát, majd a tejet. Először csak 1 dl és ha kisebbek voltak a tojások, akkor még annyit, hogy sűrű, de könnyen keverhető masszát kapjak. Sütőpapírral bélelt 40×29 centis tepsibe öntöm a masszát és elterítem.
180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt, tűpróbáig sütöm. Amikor kihűlt, akkor vékony szeletekre vágom. Lehet enni önmagában, de mehet rá lekvár, csokikrém, tejszínhab, karamellszósz…
Tippek:– A banánkenyeret nem csak kókuszzsírral, hanem vajjal vagy margarinnal is meg lehet sütni.– A banánhoz jól illik a fahéj és a gyömbér is, de kakaóval is lehet ízesíteni.– Dió, mandula, mogyoró is mehet bele, csokikockák és mindenféle asztalt és kandírozott gyümölcs is.
– A liszt egy részét ki lehet váltani apró szemű zabpehellyel és kristálycukor helyett, természetesen, lehet használni nádcukrot is.
Tízóraira, uzsonnára, csak úgy. Önmagában vagy lekvárral vagy csokikrémmel vagy csak úgy. (Fotó: Myreille)