Ugye, nem csak az én konyhámban szokott előfordulni néhány túlérett banán? Egy alaprecept és számtalan variáció banánkenyérre.
Hozzávalók: 4 érett banán 20 dkg cukor 2 evőkanál házi vaníliás cukor (vagy 2 csomag vaníliás cukor) 2 tojás 15 dkg kókuszzsír 25 dkg liszt 1/4 teáskanál szódabikarbóna csipet só 1-2 dl tej (ha laktózmentes, akkor az egész süti laktózmentes) A banánt villával összetöröm, majd a cukorral, vaníliás cukorral, a reszelt citormhéjjal és a tojással habosra keverem. A kókuszzsírt mikróba megolvasztom, a banános-cukros-tojásos masszához öntöm és alaposan elkeverem. Nem kell izgulni, amikor a kókuszzsír apró gömbökké áll össze, mert a kókuszzsír szobahőmérsékleten kemény, mint a kő. A keverékhez öntöm a lisztet, a csipet sót és a szódabikarbónát, majd a tejet. Először csak 1 dl és ha kisebbek voltak a tojások, akkor még annyit, hogy sűrű, de könnyen keverhető masszát kapjak. Sütőpapírral bélelt 40×29 centis tepsibe öntöm a masszát és elterítem. 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt, tűpróbáig sütöm. Amikor kihűlt, akkor vékony szeletekre vágom. Lehet enni önmagában, de mehet rá lekvár, csokikrém, tejszínhab, karamellszósz… Tippek: – A banánkenyeret nem csak kókuszzsírral, hanem vajjal vagy margarinnal is meg lehet sütni. – A banánhoz jól illik a fahéj és a gyömbér is, de kakaóval is lehet ízesíteni. – Dió, mandula, mogyoró is mehet bele, csokikockák és mindenféle asztalt és kandírozott gyümölcs is. – A liszt egy részét ki lehet váltani apró szemű zabpehellyel és kristálycukor helyett, természetesen, lehet használni nádcukrot is.