Több éve megvan a Nigella falatozója, de ez az első recept, amit megfőzök belőle. Csalódás volt a könyv. A főzőműsorok láttán mindig összeszaladt a számban a nyál, de a receptek között alig akadt olyan, amit ki szerettem volna próbálni. Amit meg igen, ahhoz olyan alapanyag kellett (bárány, halványító zeller, halva), ami éppen nem volt itthon. A citromos rizottó már régóta rajta volt az “egyszer kipróbálom” listán, de most álltak úgy a csillagok, hogy volt itthon zeller és éppen vendégek jöttek, tehát emberem nem reklamált a citrom miatt. Nem tudom, hogy milyennek kell lennie az igazi rizottónak, de én a tésztát sem szeretem al dente, nem hogy a rizst. Ráadásul a rizottó kevergetését túl macerásnak ítéltem, tehát csaltam. Nálam a citromos rizottó azért lett hétfői, mert a leveskockát sem szeretem. (Igen, macerás csaj vagyok.) Tehát az első lépés, úgyis jön a borús ősz és a hideg tél, egy jó nagy fazék zöldség- vagy húsleves elkészítése. Sok répával, némi zellergumóval és petrezselyemgyökérrel. A lényeg, hogy kb. 1,5 l leszűrt leves maradjon másnapra is. A levest újraforralom, majd takarékra teszem. Közben 5 szál újhagyma fehér részét mixerben összedarálok 2 szál halványító zellerszállal. Egy vastag aljú, teflon serpenyőben némi olíva olajon megolvasztok 4 dkg vajat, ráteszem a hagyma-zeller keveréket és megdinsztelem, majd ráöntöm a rizst. Egy 3 dl-es bögrényit. (Rizottó rizs nem volt itthon, sárga zacskós A rizst használtam.) Jól megkeverem, hogy minden rizsszemet bevonjon az olajos cucc. Ezután a forró levest merőkanalanként teszem a rizshez, de mindig csak annyit, amennyit elfő. És közben kevergetem. A 6. merőkanál után meguntam. Megsóztam a rizst és felöntöttem levessel. Nem sokkal csak annyival, hogy biztosan ne égjen le. Lefedtem. Néha-néha ránéztem és mindig pótoltam a vizet, amit felszívott. (Végül több mint egy óra volt rizottót főzni, nem tudom, hogy más hogyan csinálja 10 perc alatt.) Amikor a rizs megpuhult belereszeltem egy citrom héját és felöntöttem annyi levessel, hogy szaftos legyen. Bőségesen megszórtam őrölt fekete borssal és 3 dkg vajat kevertem bele. 2 tojás sárgáját kikevertem 2 dl tejszínnel, a citrom levével és a rizshez öntöttem. Azonnal el is zártam az addig takarékon fődögélő rizst és jól átkevertem. Egy marék reszelt parmezánt szórtam bele – megint átkevertem -, egy másik marékkal pedig meghagytam a tetejére. Önmagában is isteni fogás, igaz csajos. Férfiembereknek hamis tandoori csirkét készítettem. A csirke felsőcombokat bedörzsöltem tandoori masalával és egy tűzálló tálba tettem. A tetejükre pedig joghurttal elkevert tandoori masalát tettem. Először lefedve, majd anélkül sütöttem jó sokáig. A hús végül levált a csontról és illatos volt. (A múlt héten ezt a fűszerkeveréket annyira megszerette anyukám, hogy megkért, vegyek neki is. Igaz, akkor a csirkemellcsíkokat forgattam meg az olajos tandoori fűszer keverékben és serpenyőben sütöttem.)