A burgonyafőzelék a legegyszerűbben sűríthető étel rántás és habarás nélkül, hiszen a krumpli már benne van. Az ízéből viszont nem engedek. A főzelékeket úgy szeretem, ahogyan anyukám és nagymamám főzte. Ragaszkodom a gyerekkori ízekhez. Azonban ha lehet, kerülöm a felesleges lisztet, zsírt, cukrot és sót. Anyukám rántással főzi a krumplifőzeléket, én már nem. Amúgy a krumplit termelőtől kaptam, így kivételesen tudom, hogy a piros héjú, világos sárga húsú krumpli, amiből az ebéd készült, Kondor burgonya.
Hozzávalók: 1 nagy pohár tejföl (450 g) 1 kg burgonya 1 vöröshagyma só olíva olaj 2 babérlevél
Feltétnek: kolbász, szalonna
A vöröshagymát nagyon apróra vágom és kevés (fél evőkanálnyi) olíva olajon üvegesre pirítom. Ráteszem a 3 mm vastag karikákra vágott krumplit és felöntöm annyi vízzel, amennyi az egészet éppen ellepi. Megsózom, beleteszem a babérlevelet és megkeverem. Fedő nélkül addig főzöm, amíg a krumpli kisebb darabokra esik és az egész besűrűsödik (30-40 perc, de krumplitól is függ).
A tejfölt összekeverem a főzelékből kivett két evőkanálnyi “krumplis vízzel” – így nem lesz csomós – és a tejfölt a főzelékhez öntöm. Felforralom és lehet enni.
Feltétnek pedig egy kis bűnözés: sült sonka és sült vastagkolbász.