term ID:
parent cat ID:2
parent cat ID 1:49
post ID:31490
category_49

Házi pepparkakor avagy a karácsonyi ropogós keksz

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Házi pepparkakor avagy a karácsonyi ropogós keksz

Myreille - Publikálva:

Az IKEA-ban remek pepparkakort lehet kapni: fűszeres és ropogós, nem az a mézeskalács, amit mi ismerünk. Végtelenül egyszerű elkészíteni és sokáig eltartható.   A mézeskalácsnál fontos szempont hogy megpuhuljon, de a svéd mézeskalács – legalábbis, amit az IKEA-ban lehet kapni – fűszeres és ropogós, mint egy jó keksz. A házi pepparkakor erdő könnyen és gyorsan elkészíthető,  légmentesen záródó dobozban sokáig eltartható.

pepparkakor06

Házi pepparkakor erdő (Fotó: Myreille)

Hozzávalók: 100 g (puha) vaj 100 g kristálycukor 50 g méz 200 g liszt 1/2 teáskanál őrölt vanília (2 csomag vaníliás cukor) 1 teáskanál őrölt gyömbér 1 teáskanál őrölt fahéj 1 teáskanál kakópor 1 narancs reszelt héja csipet só 1/4 teáskanál szódabikarbóna A vajat alaposan elkeverem a cukorral, a mézzel, a vaníliával, az őrölt gyömbérrel és fahéjjal, a narancs reszelt héjával valamint a kakaóporral, majd hozzákeverem a szódabikarbónával elkevert lisztet. Összegyúrom. Ha túl száraz lenne a tészta – ez a liszttől függ – akkor 1-2 evőkanál vízzel lágyabbá lehet tenni. A tésztát két gombócra veszem, óvatosan lisztezem és nagyon vékonyra nyújtom. Tényleg nagyon vékonyra, kb. 1 mm vékonyra nyújtom, a sütőpapíron. A tésztát először csíkokra, majd négyzetekre, majd háromszögekre vágom. Áthúzom sütőpapírral együtt egy tepsi hátuljára és 180 fokos sütőben 15-20 percig sütöm. Amikor a széle pirulni kezd, már jó, figyelni kell rá! Kihűlni a tepsin hagyom. Amikor kiveszem a sütőből, még puha, de amint kihűl, ropogósan kopogós lesz. Légmentesen záródó dobozban sokáig eltartható és ajándéknak is tökéletes.
pepparkakor07

Házi pepparkakor (Fotó: Myreille)

pepparkakor08

Házi pepparkakor (Fotó: Myreille)

pepparkakor09

Házi pepparkakor (Fotó: Myreille)

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra