A legjobb döntés volt, amikor a “darab parmezánt” rendszeresítettem a hűtőben. Drága, de gazdaságos, és ha akad itthon némi cukkini, tészta és tejszín, akkor a világ legjobb vacsorája készíthető. Avagy így legyünk konyhatündérek gyerek és munka mellett. – Rosszkor hívlak? – Dehogy, csak vacsorát főzök. – Te ilyen rendes nőci vagy? – Néha, de nem nagy ügy… – Akkor küldd át a receptet. – Tényleg nem nagy ügy, már csináltam hasonlót… – Drusza, már megint mellébeszélsz, küldd át a receptet!
Szeretettel Druszámnak
A legjobb lenne folyamatábrát rajzolni a recept helyett, mert a hűtő tartalma meghatározza a végeredményt. Felteszem a tésztavízet forrni, kifőzöm a tésztát és közben megcsinálom a szószt. Kevés vajat hevítek, rávagdalom a friss és apró cukkiniket. (Elejét és végét kidobom, azonban a cukkinire igaz, hogy minél kisebb, annál jobb.) Jól megsütöm. Mi úgy szeretjük, ha már barnul. Tudom, hogy egyesek szerint így szétfőzzük, de nekünk éppen így jó. A serpenyő szélére tolom a cukkiniket, egy teáskanálnyi lisztet szórok a vajra, kicsit pirítom, majd felöntöm tejszínnel vagy tejjel, éppen mi van itthon. De jó a víz is. Picit megsózom, megborsozom, összekeverem a tésztával és a tányéron parmezánt reszelek a tetejére. Akik már nézhetnek felnőtt filmeket, még kaphatnak egy kis őrölt borsot is. A cukkinis tészta, nevezzük így, egyszerűsített változata a sajtmártásos cukkini. Ilyenkor az előbbi “szószt” esszük tészta nélkül. A cukkiniket ilyenkor nagyobb darabokra vágom és a sajtot a besamelhez (vaj+lisz+tej kombóhoz) keverem. Milyen gyors, meleg vacsorák vannak még? (A gyors azt jelenti, hogy az előkészítés is gyors.)