A gomba és a petrezselyem jó barát, most sok vaj és némi rizs is társult hozzájuk. Gombás rizottó a la sufnituning.
Egészen reménytelenül álltam a hűtő előtt. Valamit főzni kellene és az a valami legyen gomba, ha már van fél kiló a hűtőben. Megmostam, megpucoltam és felszeleteltem, kevés olajon feltettem pirítani, gondoltam abból nagy baj nem lehet. A gomba már majdnem visszasült “zsírjára”, amikor eszembe jutott, hogy legyen inkább rizottó.
Hozzávalók:
500 g gomba
2 marék rizs
1 nagy csokor petrezselyem
1 dl fehérbor
kb. 2 dl víz
kb 2 dl tej
só
bors
nagy darab vaj (kb. 3 g)
A gombát kevés olajon párolom, majd addig sütöm, amíg a gombából kifőtt víz, elpárolog.
Beleszórom a rizst, kicsit megsózom, megborsozom és néhányszor átkeverem. Kis adagokban, folyamatos keverés mellett hozzáöntöm a bort, majd a vizet és olykor megkeverve addig főzöm, míg a rizs felszívja a vizet. Beleöntöm a tejet (lehetne tejszín is), felforralom és addig főzöm, amíg a rizs megpuhul.
Belekeverem a vajat és az apróra vágott petrezselymet.