A sütőtök krémlevesről annyit érdemes tudni, hogy 6 hozzávaló kell hozzá és ezek közül a bors – legyen fekete- vagy rózsabors – a lelke.
Sütőtök krémleves rózsaborssal (Fotó: Myreille)
Hozzávalók:
1 teáskanál vaj (vagy olíva olaj, de vajjal finomabb)
1 nagy fej vöröshagyma
1 közepes kanadai sütőtök
2 dl tejszín
só
bors (lehet fekete- vagy rózsabors is)
A kanadai sütőtököt megpucolom és nagyobb kockákra vágom.
A vöröshagymát apróra vágom és a vajon üvegesre párolom. Ráteszem a felkockázott sütőtököt, felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, megsózom, megborsozom (frissen őrölt fekete borssal vagy rózsaborssal) és addig főzöm, amíg a tök teljesen megpuhul.
Botmixerrel krémesítem a levest, beleöntöm a tejszínt és még egyszer felforralom.
Én a tányéron még egyszer meg szoktam borsozni, mert úgy szeretem, a fiam viszont levesgyöngyöt kér bele. Minap a férjem kétszer szedett a rózsaborsos változatból, pedig állítása szerint ő nem szereti az ilyen ételeket.