A zellergumó olcsó és finom. Már aki szereti az ízét. Aki nem annyira, próbálja ki a rántott zellert és megszereti. Ez a zeller legjobb formája. A zellergumónak jellegzetes, erős ízét az előfőzés során elveszti és a végeredmény kellemesen pikáns. Mi forrón és hidegen is szeretjük, önmagában, köret nélkül is elcsipegetjük.
Hozzávalók 3-4 személyre: 2 közepes zellergumó 2 tojás liszt zsemlemorzsa A zellergumókat megpucolom és 1 centis szeletekre vágom. Lábasba teszem, felöntöm vízzel és lefedve 15 percig főzöm. Ezalatt a zeller megpuhul, de nem fő szét és nem esik szét. Kiszedem a vízből, lecsepegtetem és hagyom kihűlni. A sütőt 180 fokra előmelegítem. A tepsiket sütőpapírral bélelem. Három tányért teszek az asztalra és – szokásos módon – az elsőbe lisztet, a másodikba felvert tojást, a harmadikba zsemlemorzsát teszek. A zellerkarikákat bepanírozom. (Először lisztbe forgatom, majd tojásba, majd zsemlemorzsába.) A bepanírozott zellerkarikákat sütőpapírra fektetem és forró sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütöm. Nem használok sót és olajat sem. Nálam ez tudatos döntés, de aki akarja sózhatja a főzővizet. A sütőben a panír szárazabbra sül, de ez éppen jól illik a zeller puhaságához. (Aki nagyon akarja, sütheti olajban is, de engem arra sohasem visz rá a lélek. Gyorsabb, egészségesebb és szerintem nagyon jó a sütős sütés, minek bonyolítanám az életemet.) Tipp: A zeller főzővizét sem kell kiönteni – nem pocsékolunk! Két nagyobb krumplit megpucolok és felkockázok és a kihűlt főzővízben puhára főzöm. Botmixerrel pépesítem, picit sózom és kész a zelleres burgonyakrémleves. A zeller nem az a zöldség, amit a fiam a húslevesből szed magának. A sütőben készült rántott zellerből viszont repetát kér. Nyomjátok a like gombot a Facebookon is a moksha.hu-ra!Kapcsoldó cikkek:
Összegzés
Recept
Egyszerű, olcsó, finom, zöldség: Rántott zeller
Szerző
Myreille
Dátum
Idő