A zellergumó olcsó és finom. Már aki szereti az ízét. Aki nem annyira, próbálja ki a rántott zellert és megszereti. Ez a zeller legjobb formája.
A zellergumónak jellegzetes, erős ízét az előfőzés során elveszti és a végeredmény kellemesen pikáns. Mi forrón és hidegen is szeretjük, önmagában, köret nélkül is elcsipegetjük.
Tökéletes ebéd: Rántott zeller majonézzel, lilahagymával és tört krumplival (Fotó: Myreille)
Hozzávalók 3-4 személyre:
2 közepes zellergumó
2 tojás
liszt
zsemlemorzsa
A zellergumókat megpucolom és 1 centis szeletekre vágom. Lábasba teszem, felöntöm vízzel és lefedve 15 percig főzöm. Ezalatt a zeller megpuhul, de nem fő szét és nem esik szét.
Kiszedem a vízből, lecsepegtetem és hagyom kihűlni.
A sütőt 180 fokra előmelegítem. A tepsiket sütőpapírral bélelem.
Három tányért teszek az asztalra és – szokásos módon – az elsőbe lisztet, a másodikba felvert tojást, a harmadikba zsemlemorzsát teszek. A zellerkarikákat bepanírozom. (Először lisztbe forgatom, majd tojásba, majd zsemlemorzsába.)
A bepanírozott zellerkarikákat sütőpapírra fektetem és forró sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütöm.
Nem használok sót és olajat sem. Nálam ez tudatos döntés, de aki akarja sózhatja a főzővizet. A sütőben a panír szárazabbra sül, de ez éppen jól illik a zeller puhaságához. (Aki nagyon akarja, sütheti olajban is, de engem arra sohasem visz rá a lélek. Gyorsabb, egészségesebb és szerintem nagyon jó a sütős sütés, minek bonyolítanám az életemet.)
Tipp: A zeller főzővizét sem kell kiönteni – nem pocsékolunk! Két nagyobb krumplit megpucolok és felkockázok és a kihűlt főzővízben puhára főzöm. Botmixerrel pépesítem, picit sózom és kész a zelleres burgonyakrémleves.
Az előfőzés során sokat veszít erős zellerízéből és a puha zöldséghez remekül illik a ropogós morzsa. (Fotó: Myreille)
Rántott zeller: tökéletes ebéd, nem hiányzik belőle a hús (Fotó: Myreille)