A birsalma valószínűleg számos jó tulajdonsággal bír, de én azért szeretem, mert finom. A birsalmás rétes pedig maga a mennyország.

Csendélet: Birsalma az asztalon (Fotó: Myreille)

Birsalmás rétes (Fotó: Myreille)
Hozzávalók: 8 db réteslap 4 db (öklömnyi, tehát nem óriási, hanem kisebb fajta) birsalma 4 evőkanál cukor fél pohár tejföl 3 evőkanál (repce)olaj fahéj mazsola 4 teáskanál búzadara
Begyújtom a sütőt.
A tejfölt kikeverem az olajjal. A birsalmákat nagy lyukú reszelőn lereszelem. Nem pucolom, héjasan reszelem, csak a szőröket mosom le róla. A birsalma elég száraz, nem kell lecukrozni.
Kibontom a réteslapokat és egyet leveszek róla. Vékonyan megkenem – szilikonos ecset tökéletes a művelethez – a tejfölös olajos keverékkel, és ráteszek még egy réteslapot.
Megszórom 1 teáskanál búzadarával. Ráteszem a birsalma negyedét. Megszórom cukorral, fahéjjal és némi mazsolával. Feltekerem és tepsibe teszem.
A maradék 2-2-2 réteslapot is betöltöm. Végül a tepsibe pakolt rétesrudakat megkenem a maradék tejfölös-olajos keverékkel, és 180 fokos sütőben addig sütöm, amíg aranybarnára és ropogósra sül.
A kész rétes kellemesen, frissen savanykás és istenien ropogós. Persze, az sem utolsó szempont, hogy a 10 perc alatt készen voltam 4 rúd rétessel és már csak sütni kellett.

Birsalmás rétes (Fotó: Myreille)

Birsalmás rétes (Fotó: Myreille)