Kávé mellé és karácsonyi vendégváráshoz egyaránt tökéletes a diós-vaníliás karika. A porcukor pedig úgy ül a tetején, mint friss hó a világon. Téli estéken, amikor kellemes, hogy ontja magából a meleget a sütő, szívesen elmolyolok az édes tészta hengergetésével, karikává formázásával. Ilyenkor semmi se sietős, semmi se idegesít.

Diós-vaníliás karika (Fotó: Myreille)
Hozzávalók: 25 dkg darált dió 20 dkg vaj 10+10 dkg porcukor őrölt vanília (vagy vaníliás cukor) 20 dkg liszt
A szobahőmérsékletű vajat kikeverem 10 dkg porcukorral és negyed teáskanál őrölt vaníliával, majd hozzákeverem a lisztet és a diót, végül pedig kézzel egynemű tésztává gyúrom. A tésztából ceruza vastagságú kukacokat sodrok, amiket 6-8 centis darabokra vágok, két végüket összenyomom és karikákat formázok.
180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütöm – a teteje maradjon hóka (fehér) és az alja is éppen csak egy kicsit barnuljon meg -, majd forrón némi őrölt vaníliával elkevert porcukorba forgatom. Elméletileg hosszú ideig eláll fém dobozban, de nálunk pillanatok alatt elfogy.

Diós-vaníliás karika (Fotó: Myreille)
Még több karácsony a moksha.hu-n>>
Még több karácsonyi recept a moksha.hu-n>>