Egy jó lecsó elkészítése közben barátságok roppannak meg, szerelmek hullanak szét. Mindenki tud lecsót főzni és mindenki ismeri a tuti receptet. Itt az igazság pillanata!
Szalonnával vagy szalonna nélkül? Szerintem a lecsóhoz hat hozzávaló kell: zsír, hagyma, paprika, paradicsom, só, tojás. A zsír lehet kacsa- vagy sertészsír, de lehet napraforgó- vagy repceolaj is. A szalonna füstös ízt ad a lecsónak, én inkább a hagyma-paprika ízt szeretem érezni. Kaliforniai paprikával is működik? A lecsóhoz TV (azaz Tölteni Való) paprika kell, de egészen jó lecsót lehet főzni a kertben termett kaliforniai paprikából is. A lecsóhoz ritkán veszek lecsóhoz árult paprikát, mert azok “semmirekellőek”, miközben én úgy hiszem, hogy a jó lecsóhoz jó paprika kell. Sárga legyen a paprika vagy piros? Szeretem a piros paprikát. A Kápiát is és a TV-t is, amikor megpirosodik. – Szeretem a chilit is, de az egy másik történet. – A pirosra érett paprika finom ízt ad az ételnek, mehet bele. Karikázva vagy kockázva? Majdnem eldönthetetlen kérdés. Szakács anyukám karikázza, férjem szecskázza, én meg úgy vágom, ahogy kedvem tartja. – Persze, van aki nem is vágja, hanem tépi, marcangolja. – A kockázás talán annyiban szerencsésebb, hogy a paprika vékony héja, ami hő hatására pöndörödik és leválik, apró darabokban jobban eltűnik az ételben. Mennyire roppanjon? Ne roppanjon, legyen puha. És az arányok? 1 fej vöröshagyma (üvegesre kell párolni) kb. 1 kg TV paprika kb fél kiló paradicsom (kerti, ízes, nem helyettesíthető paradicsomkonzervvel vagy sűrített paradicsommal) De sohase mérem, csak szemre csinálom. A télre eltett lecsó arányai mások, az sokkal paradicsomosabb, de télen, amikor kell egy falat nyár, ezt se bánom. Kolbász, főzőkolbász virsli kell-e bele? Gyerekkoromban nem szerettem a lecsót, mert a nagymamám mindig nagyon finomra akarta főzni és tett bele főzőkolbászt és virslit. A lecsós szeletet sem szeretem, pedig tudom, hogy a lecsóban annyi, de annyi lehetőség lenne. Viszont a tojásos lecsót annyira szeretem, hogy azt nyáron naponta meg tudom enni. Kis csípős? Remek, ha enyhén csíp a lecsó. Viszont nagy lutri, hogy a hegyes erős, amit beledarabolok mennyire lesz ütős. A gyerekeim a nagyon csípőset nem eszik meg, így inkább édes paprikából főzöm a lecsót és a végén a tányéron szórok rá tört chilit. Mennyire legyen sűrű? Tíz együtt töltött év után komoly harcok folynak a konyhánkban. Ha a férjem készíti a lecsót, akkor elpárologtatja az összes levet és szárazra süti a hagyma-paradicsom-paprika édeshármast. Ha én csinálom, bő szaftja marad, amit imádok tunkolni. – Ennél a résznél persze felhorkan a férjem, és tiltakozik, hogy ő nem szárazra süti le, hanem kellemesen szafosra, én vagyok az, aki tocsogósra hagyja. (Ennél jobban nem feszíteném a házasságom határait.) Rizzsel, tarhonyával vagy tojással? Elméletemre, hogy mindenki úgy szereti a lecsót, ahogy gyerekkorában a tányérjára tették, a mi családunkban dől meg. Én ettem tarhonyával, utáltam, ettem rizzsel, utáltam. ettem tojással, utáltam, amíg rá nem jöttem, hogy a húsféléket kell kihagyni belőle és akkor tojással a legfinomabb kaja. És a fokhagyma? Nem kell bele. És a fűszerek? Csak só. Cukkinival nem bolondítod meg? Nem szentségtörés, a lecsóba lehet cukkinit és mindenféle fűszert tenni, de akkor már ne csúfoljuk lecsónak, hanem nevezzük shakshouka-nak, ami remek étel. Eredetileg reggelire szokták fogyasztani, ám én olyan soknak találom a legkisebb adagot is, hogy számomra tökéletes ebéd. Mondjátok, mit hagytam ki? Szerinted milyen a jó lecsó?