Elkezdtem quiche tésztát gyúrni, majd menet közben meggondoltam magam és végül stanglit sütöttem. Milyen jól tettem! Sohasem sütök más tésztával stanglit!
Napok óta három (négy) hagymás quichet ennék, de mindig hiányzik hozzá valami. Ma délben úgy gondoltam, egye fene, valamilyent majd összedobok, ezért begyúrtam a tésztát. Amíg a robotgép dolgozott, az agyam is lázasan kattogott, ki is találtam, hogy a tésztából inkább stanglit sütök. A végeredmény olyan jó lett – légies, ropogós, pikáns -, hogy soha többet nem fogok más tésztával stanglit sütni. Hozzávalók: 20 dkg liszt 10 dkg vaj 1 tojás só tört chili pecorino (vagy bármilyen sajt) A tésztához keverőedénybe teszem a lisztet, kockára vágott vajat, a tojás sárgáját, negyed teáskanál sót és 3 evőkanál hideg vizet, majd az egészből tésztát gyúrok. Lehet kézzel is, de én robotgéppel csinálom. A sütőt 185 fokra előmelegítem. (Légkeverés alsó-felső sütés.) A tésztát elfelezem. Az egyik gombócot alapos lisztezés mellett, sütőpapíron 30×40 centi, nagyon téglalappá nyújtom. A tészta nagyon vékony lett, de éppen ettől lesz könnyű, ropogós. A maradék tojásfehérjét kicsit felverem és a felével megkenem vele a kinyújtott tésztát. Megszórom tört chilivel és reszelt sajttal. Még van itthon abból a pecorinóból, amit Szicíliából hoztam, így abból tettem rá, de működik egyszerű trappistával is. Pizzavágóval vékonyan felcsíkozom a tésztát és egyszer keresztbe is átvágom. A sütőpapírt áthúzom a tepsire. (Megcsinálom a másik tésztagombócon is ugyanezt.) A két tepsit egyszerre tettem a sütőbe és kb. 14 perc alatt készre sütöttem.