A mákos bejgliből és a mákos rétesből csak a töltelék érdekel. Tésztára most se pazaroltam az energiát, a mákot persze nem sajnáltam.A 20 dkg mák és 2 evőkanál liszt elsőre meredeknek tűnhet, de a végeredmény könnyű, finom és persze nagyon mákos. Hozzávalók: 10 dkg vaj 20 dkg cukor 1 vaníliarúd 3 tojás 2 evőkanál liszt fél csomag sütőpor 1 narancs reszelt héja 1 citrom reszelt héja 20 dkg darált mák 1,5 dl tej Tetejére a krém: fél narancs leve fél citrom leve 1 evőkanál porcukor 250 g macarpone A vajat habosra kell keverni a cukorral és a tojással. Utána mehet bele a vanília kikapart belseje, a liszt és a sütőpor, valamint a narancs és a citrom reszelt héja, végül a darált mák. Mivel így a tészta túl sűrű, fel kell lazítani a tejjel. A jól összekevert tésztát kivajazott (28 cm átmérőjű) tortaformába kell önteni és előmelegített (180-200 fokos) sütőben tűpróbáig sütni. Nagyjából 15-20 perc. Ha teljesen kihűlt, akkor a mascarponet össze kell keverni fél narancs és fél citrom levével és 1 evőkanál porcukorral. A keverék nehezen elegyül, de végül megadja magát. A krém a torta tetejére kerül némi frissen reszelt citromhéj kíséretében.

Citrusos máktorta felesleges sallang nélkül (Fotó: Myreille)