Az édesburgonya olyan zöldség, amely édességként is megállja a helyét. Panírozni egyszerű és a végeredményt a gyerekek és a felnőttek egyaránt szeretik. A rántott zeller után rántott batátát sütöttem, persze sütőben, nem olajban. A batáta vagy más néven édesburgonya nagyon finom zöldség, a fiaim a hozzátáplálás korai szakaszától kapják és imádják. Édes ízével a sütőtökre emlékeztet leginkább, bár alakja és állaga inkább a burgonyára emlékeztet. A bundázott verzió elkészítése egyszerű, és forrón, langyosan vagy hidegen, sósan vagy édesen egyaránt finom. Többféle batáta kapható, én úgy szoktam választani, hogy szép, hibátlan legyen, ne legyen ráncos vagy barna foltos a héja. A magyar nyelvben akad egy kis keveredés, mert sokfelé a csicsókát is hívják édesburgonyának, hiszen a csicsóka ugyanúgy a föld alatt van, mint a burgonya, ízre viszont édesebb. Amúgy a zöldségesnél lehetetlenség összekeverni a csicsókát és a batátát. A csicsóka apró, vajszínű, vékony héjú gumó, a batáta pedig legalább öklömnyi, barna héjjal és (leggyakrabban) narancssárga hússal.
Hozzávalók 2-3 személyre: 2 nagy batáta (édesbugonya) kb. 30 dkg 2 tojás liszt zsemlemorzsa A batátát megpucolom – mint a krumplit – és fél centis szeletekre vágom. Nem kell előfőzni. A karikákat megforgatom először lisztben, majd felvert tojásban, majd zsemlemorzsában és egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt pirosra sütöm. Nem használok olajat, mert a szárazabb morzsa tökéletesen illik a batáta krémszerűvé sült húsához. Önmagában is remek, uzsonnára vacsorára tökéletes. Salátákhoz, burgonyapüréhez, mártogatósokhoz illik, de kevés fahéjas cukorral remek édesség és senkinek se jut eszébe, hogy éppen zöldséget eszik desszertként…