Valószínűleg keveseket érint az a – problémának persze nem nevezhető – helyzet, hogy október közepén még térdig járnak a friss fügében, de mi a teendő, ha mégis ez történik? Ha a férfiak nem orozzák el a fölösleget pálinkának, akkor a klasszikus fügelekváron és chutneyba rejtésen kívül ez a balzsamecetes fügeszósz is jó választás, ami remek kiegészítője lesz télen a különböző sült húsoknak.
Az eredeti, egyébként borzasztóan egyszerű recept a leggazdagabb amerikai háziasszony, Martha Stewart egy 20(!) évvel ezelőtti magazinjában jelent meg. Variálni legfeljebb az arányokon, illetve a végén az állagon érdemes, de a fő összetevőkön nem. Hozzávalók: – fél kiló friss füge – 1 dl vörösbor – 1-2 ek balzsamecet – 1,5 dl víz – 1 szál kakukkfű – fél tk cukor – egy csipet só – egy kevés frissen őrölt bors A hámozatlan, felaprított fügét összekeverjük a többi hozzávalóval, és fedő alatt egy serpenyőben kb. 20 percig lassú tűzön főzzük, közben kóstolással beállítjuk a megfelelő ízkombinációt. Hogy mennyire főzzük el róla a levet, kizárólag tetszés és felhasználási tervek kérdése. Lehet folyékonyabb és lekvárszerűen sűrűbb; maradhat darabos, de botmixerrel krémes állagúvá is pürésíthető; szitán átpasszírozva pedig a magoktól is meg lehet szabadulni. Ha turmixoljuk, akkor már előtte ki kell venni belőle a kakukkfű-ágat, ha nem, akkor elég a főzés végén. Pont úgy kell üvegekbe eltenni, mint a lekvárt, majd jól látható helyre elpakolni, hogy a legközelebbi sült húsnál szem előtt legyen. Ui: Iratkozz fel a moksha.hu hírlevélre!