Pikánsan csípős, édes-savanyú káposztasaláta, amely napokig eláll a hűtőben és rántott húshoz ugyanolyan tökéletes, mint paprikás csirkéhez.
Ajtar (achat, acar)
Hozzávalók: negyed fehér fejeskáposzta 1 sárgarépa 1 kisebb vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 1 teáskanál őrölt koriander 1/4 teáskanál őrölt gyömbér 1/4 teáskanál chilipehely 2 teáskanál kurkuma 1 teáskanál só 2 dl víz 1 dl almaecet 2 teáskanál cukor olíva olaj
A káposzta salátát minden formában imádom. Van jó receptem a hagyományosra, amit anyukám tanított meg (neki pedig a mesterszakács nagypapám tanította) és bizony az amerikai coleslawból is végtelen mennyiséget meg tudok enni. Olykor meg jönnek új ötletek például a körtés káposztasaláta, illetve tippek, mint legutóbb az ázsiai káposztasaláta, az ajtar (achat, acar).
Az ajtarhoz először kevés olíva olajon (szezám olajon persze autentikusabb, ha van otthon, használd azt) megpirítom az őrölt koriandert, az apróra vágott fokhagymát és a gyömbért.
Amint illatozik, mehet bele a kurkuma és a chilipehely. (Chilipehely helyett a “sambal oelek” lenne kívánatos, de én ilyet nem tartok (még) a konyhámban, de ha neked van, használd azt.)
Felöntöm vízzel, ecettel és beleteszem a sót és a cukrot. Felforralom és lassan főzöm, amíg vékonyan felszeletelem a káposztát, a sárgarépát és a hagymát. Majd a zöldségek mentek a kurkumás lébe. 5 percig kell főzni, majd a zöldséget át lehet szedni egy tiszta üvegbe. (Jól megtömködöm.)
A kurkumás levet leszűröm és a lével felöntöm a káposztát az üvegben. Hagyom kihűlni. Frissen se rossz, de egy hét elteltével még finomabb. Néhány hétig hűtőben eltartható.