Pikánsan csípős, édes-savanyú káposztasaláta, amely napokig eláll a hűtőben és rántott húshoz ugyanolyan tökéletes, mint paprikás csirkéhez.

Ajtar (achat, acar) – Pikáns ázsiai káposztasaláta/Fotó: Myreille
Ajtar (achat, acar)
Hozzávalók: negyed fehér fejeskáposzta 1 sárgarépa 1 kisebb vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 1 teáskanál őrölt koriander 1/4 teáskanál őrölt gyömbér 1/4 teáskanál chilipehely 2 teáskanál kurkuma 1 teáskanál só 2 dl víz 1 dl almaecet 2 teáskanál cukor olíva olaj
A káposzta salátát minden formában imádom. Van jó receptem a hagyományosra, amit anyukám tanított meg (neki pedig a mesterszakács nagypapám tanította) és bizony az amerikai coleslawból is végtelen mennyiséget meg tudok enni. Olykor meg jönnek új ötletek például a körtés káposztasaláta, illetve tippek, mint legutóbb az ázsiai káposztasaláta, az ajtar (achat, acar).

Hollandiában ajtar a pikáns indonéz káposztasaláta/Fotó: Myreille
Az ajtarhoz először kevés olíva olajon (szezám olajon persze autentikusabb, ha van otthon, használd azt) megpirítom az őrölt koriandert, az apróra vágott fokhagymát és a gyömbért.
Amint illatozik, mehet bele a kurkuma és a chilipehely. (Chilipehely helyett a “sambal oelek” lenne kívánatos, de én ilyet nem tartok (még) a konyhámban, de ha neked van, használd azt.)
Felöntöm vízzel, ecettel és beleteszem a sót és a cukrot. Felforralom és lassan főzöm, amíg vékonyan felszeletelem a káposztát, a sárgarépát és a hagymát. Majd a zöldségek mentek a kurkumás lébe. 5 percig kell főzni, majd a zöldséget át lehet szedni egy tiszta üvegbe. (Jól megtömködöm.)
A kurkumás levet leszűröm és a lével felöntöm a káposztát az üvegben. Hagyom kihűlni. Frissen se rossz, de egy hét elteltével még finomabb. Néhány hétig hűtőben eltartható.
Kapcsoldó cikkek:
