A sült gyümölcsök intenzív, édes íze karakterizálja a sült teát. Nem kell hozzá cukor, nincs benne se aroma, se ízfokozó mégis olyan, mint egy pohárnyi forró nyár.
Ha rendelkeznék egy cseh nagymamával, akkor nem 38,5 éves koromban találkozom a sült teával, azaz a “pečený čaj”-jal, hanem (nagyjából) 37 évvel korábban. Bevallom, eddig tökéletesen elégedett voltam a nagymamáimmal, de most, hogy kóstoltam a sült teát, kicsit sajnálom az elvesztegetett éveket, és nem értem, ha lehetett cseh jéghokis Kucsera névvel, igazán lehetett volna az apai nagyapám receptjei között is egy sült tea recept. Bár élek a gyanúperrel, hogy régen ugyanolyan természetességgel készítették a sült teákat, mint puliszkát, csak nem ragaszkodtak hozzá, így feledésbe merült. Hasonló esett meg a madársalátával is: nagy boldogan vittem haza, hogy mutassak egy olyan újdonságot a szüleimnek, amit nagyon szeretek, és amikor megették, elkezdtek anekdotázni arról, hogy régen kinek az anyukája, hol szedte, és gyerekként mennyit ettek és ez igazán gyerekkori íz számukra. Én meg néztem, hogy akkor az én gyerekkoromból hogyan maradhatott ki… Pár hónapja lehet kapni Magyarországon a Frupka sült teákat és amikor először hallottam róluk, tudtam, muszáj megkóstolnom. (Itt kell megjegyeznem, hogy marketing-függő énem halálosan irigy a jól csengő Frupka márkanévre, de főleg arra, hogy nem én találtam ki.) A kis üvegekben árult sült tea tulajdonképpen egy gyümölcskoncentrátum, amely friss gyümölcsökből készült és nem tartalmaz se hozzáadott cukrot, se tartósítószereket, se mesterséges színezéket, se ízfokozókat, se zselésítő anyagokat. Az elkészítés során kifejezetten ügyelnek arra, hogy ne csak egy aromás szirup kerüljön az üvegekbe, hanem gyümölcsdarabok is. Aki már próbált málnalekvárt főzni, pontosan tudja, hogy egy-egy gyümölcsnél milyen gyakorlatot és precizitást igényel ennek megvalósítása. A Frupka sült teák jellegzetes ízét a sütés közben karamellizálódott gyümölcscukor adja, karakterét pedig egy-egy gyümölcs határozza meg. Azonban a legtöbb sült teához többféle gyümölcsöt használnak fel és ez a gyümölcsválogatás adja a kellemes, illatos, édes végeredményt. A “leforrázott” teát nem kell tovább ízesíteni. Sőt vétek is lenne, mert akkor elveszne a kellemesen édes, nagyon gyümölcsös íz. Azzal a feltett szándékkal vágtam bele a Frupka kóstolgatásba, hogy megkeresem a legfinomabbat. De végül nem tudtam választani. A málna, az áfonya, a meggy, a vörösáfonya, a gyömbér, az eper és a vaníliás eper éppen olyan jó volt, mint amilyennek sejtettem. A sárgabarack, a szilva, az alma, a körte, a citrom, a narancs, a bodza, a mentás alma és a fekete szeder nagy meglepetés volt, azt hittem, hogy ezeket az ízeket már unom, de most, így tél közepén, rá kellett döbbennem, hogy nagyon-nagyon finomak és már hiányoztak, olyan régen volt nyár és a szilvával meglepően passzol az ánizsos íz. Az aloe vera nem katartikus, de a homoktövis és a fekete berkenye valódi ízbomba. Minden pohár sült teában a forró, gyümölcsös nyári napok elevenednek meg, gyümölcsök illata és íze csábít és ejt rabul. A Frupka nem csak a világ legjobb sült teája, de a világ legjobb gyümölcsteája is! A Frupka sült teákról bővebb információt itt olvashattok és rendelni is itt tudtok: bolt.sulttea.hu. És csak halkan jegyzem meg, hogy különleges Valentin-napi ajándéknak vagy csak úgy gasztroajándéknak is tökéletes!