Ha nyár akkor mindennap készül saláta apróra vágott uborkával, paradicsommal és hagymával. 3+1 tökéletes változatot, három eltérő ízvilág.
Alapsaláta
Hozzávalók: kígyóuborka vagy apróbb kovászolni való uborka paradicsom hagyma (lehet friss vöröshagyma, sonkahagyma vagy vöröshagyma is) só olíva olaj
Az uborkát, a paradicsomot és a hagymát apróra vágom, majd összekeverem sóval és kevés olíva olajjal.
Tipp: Ha a hagyma a kertből jön – és szerencsére nálunk egy ideje már onnan jön -, akkor bele szoktam vágni a zöldjéből is egy keveset.
1. A görög saláta uborkával, paradicsommal és hagymával
Az alapsalátába még apróra tört fetát teszek és megszórom egy kis chilivel.
2. Az olasz panzanella uborkával, paradicsommal és hagymával
Az alapsalátát meglocsolom balzsamecettel és pirított kenyérkockát valamit mozzarella sajtot keverek hozzá. Hagyom, hogy a kenyér felszívja a zöldséges, olíva olajos, balzsamecetes levet, de akkor szeretem enni, amikor még ropogós, azaz miután elkészítettem. Az eredeti panzanella receptemet itt olvashatod, de töredelmesen bevallom, hogy nem csak mozzarellával szeretem, hanem feta (krémfehér) sajttal is és ezt is meg szoktam szórni chili pehellyel.
3. Közel-keleti egyszerű saláta uborkával, paradicsommal és hagymával és a tabbouleh
Nem olyan régen találtam egy remek palesztin szakácskönyvet, a Zaitount és benne egy salátát, ami tulajdonképpen a tabbouleh bulgur nélküli változata. Az alapsalátához még frissen facsart citromlevet, apróra vágott petrezselymet és mentát kell keverek. Mehet bele apróra vágott piros kaliforniai paprika és még kevés bors is, illetve a kertemben akad egy szép citromfű bokor, abból is aprítok néhány ágacskát a salátába. A végeredmény könnyű, kevés kalóriát tartalmaz, friss és ízletes. Persze, ha a csavar után csavarunk még egyet, a negyedik uborka, paradicsom és hagyma saláta lehet a tabbouleh, de abból idén nyáron még keveset ettem.