Tésztát kifőzni, szószt összekeverni, zöldséget felaprítani és máris kész egy laktató, finom és vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ebéd vagy vacsora.
A szezámmagos tésztát azért szeretem, mert finom. Az összes többi, hogy gyorsan elkészül, hogy a friss zöldségek, a szezámmag és a mogyoró miatt tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, csak ráadás. Nagyrészt olyan alapanyagokból készül, amely van itthon, különleges hozzávalóként a szezámmagot és a szójaszószt lehetne említeni.
Szezámmagos-mogyoróvajas tészta (Fotó: Myreille)
Hozzávalók 4 személyre:
500 g teljes kiőrlésű, durum spagetti (de lehet bármilyen spagetti is)
2 evőkanál mogyoróvaj (sós, pörkölt földimogyorót – kb. 5-8 dekát – konyhai robotgépben addig kell tekerni, amíg mogyoróvaj nem lesz belőle)
5 evőkanál sötét szójaszósz
1/2 teáskanál citrom facsart leve
2 gerezd fokhagyma
2 nagy Kápia paprika
4 evőkanál szezámmag
A spagettit forró lobogó vízben, kifőzöm.
Közben a fokhagymát nagyon-nagyon apróra vágom – akár zúzni is lehet – és összekeverem a mogyoróvajjal és a szójaszósszal.
A Kápia paprikát először félbe vágom, majd nagyon vékony csíkokra.
A tésztavízből 2 evőkanálnyit a szószra merek, elkeverem, majd leszűröm a megfőtt tésztát. Azonnal a szószhoz keverem és addig kevergetem, amíg a tésztát bevonja a szósz.
Hozzákeverem a paprikát (mehet bele még felkarikázott újhagyma, korianderlevél és vékonyra szeletelt chili is, ha van otthon, mert a friss, ropogós zöldségek jót tesznek ennek a tésztaételnek) és a szezámmag 2/3-át.
Lehet tányérokra szedni, szezámmaggal még megszórni és enni. Nagyon laktató. Kellemesen szokatlan és az embernek eszébe se jut, hogy vega ételt eszik.