A házi kenyér lélektana és technikája Kovászom nincs, és nem is lesz, de megtanultam remek házi kenyereket sütni gyors kovásszal és élesztővel is. Jegyzet elsősorban magamnak.
Török lepénykenyér, a Ramazan pidesi Puha, levegős kelt tészta, ami nem a különleges hozzávalóktól, vagy sütéstől lesz vonzó, hanem az ügyes formázástól. Éppen ezért elronthatatlan.
Babka: a legfinomabb csokis kalács “Az egyetlen süti a babka, aminek nem a széle a legfinomabb” – mondta Zsombi a 12 éves kérlelhetetlen gasztrokritikus. “Nagyon finom és jó csokis” – tette hozzá Dani, a 8 éves még szigorúbb gasztroszakértő.
Tejfölös-borókás-gombás pizza Nem tudok leszakadni a gomba-boróka párosról. A házi pizzán is tökéletesek együtt.
Sajtos-tejfölös pogácsa búbánatos napokra Vannak napok, amikor a hűtően szomorúan árválkodik egy megszáradt sajtdarab és az eget is szürke fellegek takarják. Sütni sincs kedvem, de azért gyorsan összedobok valamit.
Lepénykenyér szendvicsekhez, tunkoláshoz A lepénykenyérnek ezernyi fajtája létezik, amit én sütök, az tulajdonképpen a sercli trónra emelése.
Édes élet, édes pizza: vaníliás-ananászos Az egyszerű kelt tészta nem csak kakaós csigának vagy pizzának remek alap, hanem a gyümölcsös lepénynek is. Téli változat.
Régimódi szilvás lepény fahéjas cukorral Jobb, mint a szilvás gombóc és a munka is kevesebb vele. Régimódi szilvás lepény rengeteg szilvával és fahéja cukorral.
A világ legjobb pizzája, avagy a véletlen margójára Nálunk gyakran pizza a vacsora és évek óta próbálom leutánozni azt a felejthetetlent, amit Olaszországban ettünk. Végre sikerült!
Mellékállásban istencsászárnő: fahéjas koszorú Könnyű kelt tészta ropogós, cukros-fahéjas szélekkel. Mennyei és látványos. Elkészíteni azonban roppant egyszerű.
Nyári kaland a télben: mézes-kakukkfüves grissini Házi grissinivel mindenkit le lehet venni a lábáról. Sonkával klasszikus, de önmagában is csodás, főleg finom bor mellé, jó társaságban.
Édes január: vajas-mazsolás zsemle Nem tudok ráunni a vajas-mazsolás zsemlére, ha van mellé egy pohár forró kakaó. Mivel évek óta nem ettem, megpróbáltam megsütni. Isteni lett!