term ID:
parent cat ID:211
parent cat ID 1:3
post ID:14850
category_3 #e62e2e

Rakott karalábé lusta asszony módra

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Rakott karalábé lusta asszony módra

Myreille - Publikálva:

A karalábé és a fasírt szerelemgyereke a sütőből. Gyorsan előkészíthető, laktató és nagyon finom. Zöldséges is, húsos is, imádjuk! Karalábéból nem a lila, hanem a zöld fajtát szoktam venni, mert nekem, ha nem a nagymamámtól kapom, akkor a lila mindig fás. A zöld viszont sohasem. Még akkor sem, ha a nagyobbakat választom. (Na jó – amióta anya elárulta a titkot -, mindig olyan “zöld” karalábét veszek, amelynek kalapján az apró levelek frissek, szépek.) Hiába segítőkész a zöldséges, mindegyik karalábén 2-3 nagyobb, de zsenge levelet ugyancsak meg szoktam tartani, mert az jót tesz a karalábés ételeknek. A levesnek is. A rakott karalábéba pedig egyenesen kötelező. Hozzávalók: 4-5 karalábé legalább 8 karalábé levél 3 zsemle 1 kis fej vöröshagyma 50 dkg darált lapocka vagy sertés comb 2 tojás só, bors legalább 1 nagy pohár tejföl Kell még egy nagyobb méretű sütőtál is. A “tegnapi” zsemléket legalább fél órára vízbe áztatom. A karalábékat megmosom és leszedem a leveleket, majd kiszedem a vastagabb levélnyeleket is. A leveleket apróra vágom és beleteszem abba a tálba, amelyben majd a tölteléket gyúrom össze. A karalábékat megpucolom és a szakács jutalmaként a zsenge kalapokat elrágcsálom. (Nagylelkű vagyok, a fiamnak is szoktam adni.) A karalábékat kockára vágom (nagyjából 1,5×1,5×1,5 centis kockákra) és a sütőtál aljára pakolom. (A töltelék alatt majd megpuhul és zsiradékot sem teszek alá, a húsból kisül annyi, amennyi kell.) Az aprított karalábélevélhez hozzáadom a kicsavart zsemléket, a darált húst, a tojásokat és az apróra vágott vöröshagymát. Sózom, picit borsozom és összegyúrom. A masszát a karalábé tetejére teszem és kicsit bele is nyomkodom a karalábékba. Tetejére a nagy pohár tejföl felét teszem, letakarom, és bő 1 óráig (nagyjából 200 fokos sütőben) sütöm. Utána még egy fél óráig takarás nélkül is sütöm. Nem túl elegáns étel, de mi imádjuk, persze a tányéron még egy adag tejfölt teszünk rá (csak úgy nem lehet szépen fényképezni) és az sem utolsó szempont, hogy gyors előkészítés után nincs vele sok macera és ezzel az adaggal 4 embert jól lehet lakatni. Minél többször készítem, annál több karalábé kerül bele, mert karalábéból sohasem lehet elég sok, de 5 karalábénál megálltam.

Rakott karalábé (Fotó: Myreille)

 

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra