Szemérmetlenül egyszerű recept elképesztő végeredménnyel. Fix helye van a konyhatündérek top10-es listáján. Hozzávalók: 1 csomag (250 g) Hobbits keksz 8 dkg vaj 750 g mascarpone* 2,5 dl tejszín 4 tojás 1 vanília rúd 1 citrom 15 dkg cukor csipet só A 28 cm átmérőjű tortaformát kívülről (az oldalát és az alját) alufóliával körbetekerem, mert a híg krém könnyen kifolyik és a sütő takarítása nem a kedvenc elfoglaltságom. A kekszet aprítógépben morzsásra darálom, majd összekeverem a kihűlt, megolvasztott vajjal. Az így kapott tésztát a vékonyan kivajazott sütőforma aljára nyomkodom, és 5-7 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe teszem. Amíg a tészta a sütőben alakul, elkészítem a krémet. A tojásokat kézi habverővel habosra keverem a cukorral, majd hozzákeverem a mascarpone-t, a tejszínt, a kikapart vaníliarúd belsejét, a reszelt citrom héját és a csipet sót. Nem kell agyonverni, csak simára kell keverni. A krémet óvatosan a kekszmorzsás alapra öntöm és 180 fokos sütőben 50 percig sütöm*. Ennyi idő után a közepe még folyékonynak fog tűnni, de nem szabad tovább sütni, mert akkor kiszárad. *Frissítés 2016.11.21-én: Közben lett egy jobb sütőm és alsó-felső sütés, légkeverés mellett 180 fokon elég volt 40 perc és nem túlzás azt állítani, hogy tökéletes lett a sajttorta. Amikor cheesecake kihűlt, egy éjszakára hűtőbe teszem, hogy a krém elérje tökéletes állagát. Önmagában is nagyon finom, de jól illenek hozzá a savanykás gyümölcsök (málna, szeder, ribizli, áfonya) illetve a piros bogyós gyümölcsökből készült szószok.
*A mascarpone helyettesíthető illetve részben kiegészíthető Philadelphia natúr sajtkrémmel. (A lényeg, hogy 750 g legyen, ami a tortába kerül.) A mascarpone általában olcsóbb és én nem érzek különbséget a végeredményben a két hozzávaló között, így az ár szokott dönteni. Ha beleszaladok egy akcióba, akkor készült már a cheesecake csak sajtkrémből is.