Egyszerű étel egy krumplihoz nagyon hasonlatos gumóból. Csicsóka franciásan petrezselyemmel és tengeri sóval. A szegények krumplijának is szokták nevezni, mert felhasználása a burgonyáéhoz hasonló, azonban se a növény, se a gumók nem hasonlítanak a krumplira. A növény föld feletti része nagyjából 1,5-2 méter magasra nő, és sárga, jelentéktelen virágokat hoz. Ha jól érzi magát, kiirthatatlan és a legkisebb gyöktörzsből képes kihajtani. Kertem ősi ellenségének a csicsókát és a tarackot tartom.
Amikor a kertemben nőtt csicsóka legjobban a sült csicsókát szerettem. Bő olajban sütöttük ki, mint a krumplit, és kb. akkora darabokra is vágtuk.
A piacon egyre gyakrabban találok csicsókát, és némi nosztalgiával olykor veszek is, de az olajban sütéstől távol tartom magam. A csicsóka az én ízlésem szerint túl édes, ezért a sóval nem szoktam spórolni, és mivel nincs domináns íze, jót tesz neki a fokhagyma.
Hozzávalók:
1 kg csicsóka 2 dl tejszín 4 gerezd fokhagyma jódozott tengeri só vaj a sütőtál kikenéséhez 1 csokor petrezselyem
A csicsókát megpucolom, majd felszeletelem és egy kivajazott sütőtálba szórom. Picit megsózom. A tejszínt elkeverem az összezúzott fokhagymával és a csicsókára öntöm.
180-200 fokos sütőben 20 percig letakarva sütöm, majd leveszem az alufóliát és addig sütöm, amíg a széle és a teteje megpirul.
A végén megszórom petrezselyemmel valamint jódozott tengeri sóval, és készen is van a vacsorám. (Igen, csak az enyém, mert a férfiak, állításuk szerint, nem esznek olyat, aminek csicsóka a neve. Megkóstolni se hajlandóak…)