Gyerekként nem érdekeltek a receptjei, most viszont figyelek rám, és ha valamit nem jegyeztem meg, felhívom. Ő pedig elmondja, az egész receptet…
Ennek a receptnek nincs régi története. Pár hónapja pattant ki anyu fejéből, hogy süt túrós pogácsát és ez lett belőle. Családi kedvenc. Én is már másodszorra sütöttem.
Hozzávalók (nagyjából 35-40 darabhoz):
25 dkg margarin
25 dkg túró
1 tojás
fél csomag (25 g) élesztő
1, 5 dl tej
1 tk cukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
60 dkg liszt
1 evőkanál tejföl
1 tk só
némi őrölt bors
+1 tojás a tetejére
Az élesztőt felfuttatom a cukros tejben. A margarint simára keverem a túróval, majd beleteszem a többi hozzávalót. A felfutott élesztőt is. Csak arra kell vigyázni, hogy a szódabikarbóna a liszttel keveredjen először, ne a nedves hozzávalókkal. Először fakanállal keverem, majd tésztát gyúrok belőle.
Meleg helyen letakarva kelni hagyom.
Átgyúrom, majd 2-3 cm vastagságúra kinyújtom. Tetejét bevagdalom, kiszaggatom és tepsibe pakolom. A sütőt begyújtom (nagyjából 180 fok) és a pogácsákat állni hagyom, amíg bemelegszik.
A pogácsákat megkenem a kissé felvert tojással, majd pirosra sütöm.