A bőrápolás rendkívül fontos, azonban nem mindegy, mit kenünk magunkra. Némi macera otthon krémet keverni, de megéri. A téli időjárás évek óta megviselte a kezünket, arcunkat. A hideg mellett ennek másik oka a távhő miatti meleg, száraz levegőjű lakás és a szárító (SLS tartalmú) tusfürdők is. Emiatt kezdtünk el többfelé keresgélni, hogy megtaláljuk a lehető legoptimálisabb krémet. Így jutottunk el a kőolajszármazékoktól mentes és a lehető legkevesebb mesterséges, mérgezőnek tartott anyagot tartalmazó készítményekig. Rátaláltunk a shea vajra, ami az afrikai shea dió zsiradéka. Itthon is lehet tisztán kapni, mert már magában is kiváló bőrápoló hatású. De tényleg mindenféle bőrtípusra alkalmazható és hamar, látványos eredményt hoz. Persze a kozmetikai cégek arany árban mérik a kis kiszerelést is. Az interneten rengeteg helyen különböző receptek is találhatók, amelyeknek shea vaj az alapja. Addig kutakodtunk, míg megtaláltuk a shea vaj mellé még a kakaóvajat is, ami szintén kiváló bőrtápláló hatású és a narancsbőr ellen meg egyenesen ajánlott, s ez alapján jött az ötlet, hogy egy kellemesen hidratáló krémet készítsünk. A shea vaj és a kakaóvaj mellé még a jojobát, mint regeneráló bázisolajat tettük hozzá. Első körben karácsonyra vásároltunk be nagyobb adagot az alapanyagokból és ajándékba krémet készítettünk belőle a családnak és barátoknak. A magunknak megtartott rész azonban már el is fogyott, ezért újabb adagot készítettünk. Mivel a beszerzést az interneten keresztül külföldről (fair trade vonalon) végeztük, mindenből nagyobb mennyiséget rendeltünk: 1 kg shea vajat, 1 kg kakaó vajat, 1 l jojoba olajat. Ehhez már csak desztillált vizet, illatos olajokat és a tégelyeket kellett beszerezni. A recept az első tapasztalatok alapján a következő összeállítás lett: 112 g shea vaj 112 g kakaóvaj 112 ml jojoba olaj 70ml víz (csak desztillált víz! csapvíz, szűrt víz, ásványvíz nem jó!) 2,8 ml narancs illóolaj (ez persze ízlésfüggő, de a kakaóvaj jellegzetes illata mindenképpen része a krémnek, ehhez illőt érdemes választani) Ebből a mennyiségből 4x 100ml-s tégely lett teli meg 2 kisebb minta. Az alapanyagokat készítsük elő és válasszuk ki, hogy mivel fogunk dolgozni. Szükségünk lesz egy keverő tálra, optimálisan üvegedényre, mérlegre, a folyadékok kiméréséhez pohárra és a kis mennyiségek miatt valami precízebb mérésre alkalmasabb dologra, mint például egy fecskendő. Továbbá kell majd keverő, kanál, kés (lehetőleg mindegyik eszköz dedikált legyen, ne a főző készlettel dolgozzunk). Van, aki a robotgépre esküszik, de mi maradtunk a hagyományos kézi habverőnél. Mindent tisztítsunk meg alaposan és tegyük tiszta konyharuhára. Bevallom, a fertőtlenítést mi mellőztük (pedig javasolt), de alaposan tisztítottunk. A krémkeverésnél fontos az egyes anyagok (fázisok) sorrendje: a zsírfázisba (vaj) keverjük az olajat, majd aztán a vizet. Az egyes fázisok nem oldódnak, csak keverednek, emulziót (ami diszperz rendszer: nagyon finom cseppekben tartalmazzák egymást) alkotnak. Ezt a folyamatot emulgeátorral lehet segíteni – ami minden krémben van-, de mi ezt kihagytuk. Mérjük ki a kakaóvajat és adjuk hozzá a shea vajat. Mivel mindkét vaj aránylag alacsony hőmérsékleten olvad, legjobb meleg vízbe helyezni a tálat és úgy olvasztani. A vajak ne melegedjenek 60 fok felé, az árt nekik. Nálunk a távhő adja a melegvizet, ami kb 50-55 fokos, ezért kényelmes volt a kagylót teleengedni melegvízzel, majd a vajakat tartalmazó jénait a vízbe állítva várni az olvadást (mindegyik alapanyag könnyebb mint a víz, ezért szépen úszik a készülő krém a vízen). Ez a módszer lassú hőközlést biztosít, és egyben meg is védi a vajakat a túlhevítéstől. Az olvadás így lassú, türelem kell hozzá. A krémkészítésnek ez a legidőigényesebb része, de még ez se volt több mint háromnegyed óra. Ha hűl a víz lehet egy kis meleggel pótolni. Közben többször ellenőrizni kell, mennyire olvadnak és keverednek a vajak. Itt már be lehet vetni a habverőt a keveréshez. Mikor a szilárd vajak összeolvadnak és szép homogénre is kevertük őket.
Az ötletet és a részletes beszámolót Lobonak köszönjük!