A házi BBQ-szósz pillanatok alatt elkészíthető, és azonkívül hogy finom, mindenféle mesterséges anyagoktól mentes. Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma 3-4 gerezd fokhagyma 100 g sűrített paradicsom (vagy ketchup) 6 evőkanál balzsamecet (vagy almaecet) 3 evőkanál nádcukor 2 evőkanál Worcestershire-szósz (elhagyható) őrölt bors só A vöröshagymát és fokhagymát aprítógépben pépesítem, majd belekeverem a többi hozzávalót. Így a végeredmény rusztikus. Érdemes megkóstolni, mert nem jó, ha túlságosan kiérződik rajta a paradicsom íze. Az alap változatot a BBQ-nemzetek kedv és ízlés szerint tovább fejlesztik. Lehet bele tenni narancs- vagy ananászlevet, kis csípőset (piros arany, chili), de jófajta füstös whiskey sem fog megártani neki. A húst meglocsolom a szósszal, lefedem és puhára párolom, majd vagy a sütőben, vagy egy serpenyőben (vagy akinek van grillje, akkor szabad tűzön) pirosra, “ragacsosra” sütöm. De szoktam úgy is csinálni – ez általában kedvtől függ -, hogy a hagymát felkarikázom és a hús közé teszem. Az ízét és illatát a főzés során úgyis kiadja, majd az utolsó sütésre sima szósz marad.
Legújabb kedvencünk a BBQ tarja. Első lépésben a húst a BBQ szósszal egy tűzálló tálba rétegzem, átpárolom – ez jóval rövidebb idő, mint az oldalasnál -, majd a szószt a sütőben a húsra pirítom. Kapcsolódó cikkek: A vinaigrette titka Gyors gyorsan, otthonImádjuk a BBQ szószt, ha te is, csatlakozz hozzánk a Facebookon is!