Normandiai kaland: a sütőtöklekvár titkos receptje az etretat-i piacról. Egyszerű, gyors és finom.
Az egész Normandiában kezdődött, az etretat-i piacon. Megkóstoltam a helybéliek tökös sütijét, szörpjét és lekvárját. Ez utóbbi – a citrusfélék aromás illata mellett – a sült gesztenyére emlékeztetett. A reggeli pirítóst különlegessé teszi; és gasztroajándéknak sem utolsó. Töklekvár hozzávalók: 1,5 kg-os tök pucolás után 1,2 kg lett. 35 dkg cukor (de ez ízlés dolga, valaki 50 dkg-ot tesz ennyi tökhöz) 4 db narancs 2 db citrom (narancsból és citromból érdemes biot venni, mert a héjára is szükség van) 4-5 cm fahéjrúd 8-10 szem szegfűszeg 2-3 csillagánizs diónyi friss gyömbér Apróra kockáztam a tököt, valamint 2 narancs héját. A másik 2 narancs és 2 citrom héját, valamint a gyömbért lereszeltem. Az összes narancs és citrom levét kicsavartam egy tálban alaposan összekevertem a cukorral és a fűszerekkel, és a feldarabolt tökkel és narancshéjjal, majd éjszakára hűtőbe tettem. Másnap 20-25 perc alatt puhára főztem a tököt, majd botmixerrel pépesítettem. Forrón üvegekbe töltöttem,és száraz dunsztban hagytam kihűlni.