Nagymamám linzerét anyukámmal együtt tettük ünnepélyesebbé, a kiszúrót a fiam választotta. Segítsüti, licitálj és segíts te is!
Immáron hagyománnyá vált, hogy a Segítsüti akció keretein belül 27 gasztroblogger süteményeket bocsát licitre, a sütemények árából, valamint minden más támogatásból befolyt összegből koraszülött osztályokat támogatnak. A mostani, 2010. őszi akcióban az budapesti I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika és a szegedi kórház koraszülött osztályát. Illetve mondhatom, hogy támogatunk, mert most az én narancsos-mandulás linzerszívem is kalapács alá kerül. Napokat töltöttem el azzal, hogy a lehető legtökéletesebb süteményt megtaláljam. Végül nagymamám linzerére esett a választás, amit anyukámmal együtt tuningoltunk fel kandírozott narancshéjjal, mandulával és áfonyával. A tucatnyi kiszúróból pedig a fiam választotta a szívformát. Így esett ez a családi, generációkon átívelő recept és sütemény. A 27 süteményre, köztük a narancsos-mandulás linzerszívre a segítsüti.hu oldalon lehet licitálni, a süti árverés menüpont alatt. A licithez egy egyszerű regisztráció (név, e-mailcím) szükséges. A licit kezdete 2010. szeptember 17., azaz a mai nap, amikor a blogokra kikerülnek a sütemények és nyilvánossá válik a 27 résztvevő. A licit nyertes az lesz, aki a legmagasabb összeget ajánlja egy-egy süteményért szeptember 20-án 23:59-ig. A licit zárónapja, szeptember 20, az UNICEF kezdeményezésére 56 éve a gyermekek világnapja, ez a neves nap tökéletesen illik a Segítsüti céljához, a legkisebbek segítéséhez. Fontos információ még a felajánlott narancsos-mandulás linzerszívről, hogy az adag 50 db, Budapesten személyen át tudom adni, máshova Postamester Nagyisten segítségével tudom eljuttatni. Licitre fel!
Narancsos-mandulás linzerszív Hozzávalók: 20 dkg vaj 20 dkg cukor 2 tojássárgája 2 ek tejföl 1 narancs reszelt héja 3 ek apró kockára vágott, kandírozott narancshéj 20 dkg durvára darált mandula 40 dkg liszt 1 ek a maradék tojásfehérjéből 2 ek szárított vörösáfonya A vajat a cukorral habosra kell keverni, majd bele kell dolgozni a tojássárgákat, a tejfölt, a kandírozott narancshéjat valamint a reszelt narancshéjat. Ezután bele kell keverni a darált mandulát és a lisztet, utóbbit 10 dekás részletekben. Lisztből lehet, hogy picit több vagy picit kevesebb kell, a liszt minőségétől függően. (A massza igen sokáig keverhető fakanállal, és csak a végére marad egy kis gyúrás.) A kész tészta lágy, de nem ragad a kézhez. Bőségesen lisztezett felületen fél centi vastagra kell kinyújtani a tésztát, kiszaggatni, sütőlapra pakolni, megkenni az enyhén felvert tojásfehérjével, a szívek közepére egy-egy fél asztalt áfonyát tenni, majd 200 °C fokos sütőben, nagyjából 10 perc alatt készre sütni. Fémdobozban napokig megőrzi frissességét, de nálunk ideje sem volt „várakozni”, pillanatok alatt elfogyott.