A recept ezen a néven szerepel a receptes füzetemben is. Egy régi nyáron diktálta le a nagyim.
Ő falatnyi pogácsákat szokott szaggatni, de nekem nincs pogácsa szaggatóm, ezért a gombás mézeskalácsformát használtam. Szerencsére így is olyan lett, mint a nagymamámé. Gyerekkor íz.
Egyetlen “baj” a pogácsával, hogy nem 30 perces recept. Illetve kb. ennyi idő alatt elkészül, de két részletben, mert a tésztának pihennie kell. Tehát előre kell gondolkodni. (Te tudod, hogy holnap pogácsát szeretnél enni?)
Hozzávalók: 25 dkg margarin 25 dkg liszt 2 evőkanál tejföl 1 tk só 1 tojás (a tetejére)
Kimérem a lisztet, a margarint felkockázom és a tiszthez teszem, akárcsak a tejfölt és a sót. (Nem, nem tévedés, tojás nem kell bele.) A hozzávalókat tésztává gyúrom, beteszem egy nejlon zacskóba és legalább 12 órát (egy estét) pihentetem a hűtőben. De akár 24 órát is pihenhet, nem árt meg.
Lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtom a tésztát, berácsozom a tetejét és kiszaggatom. Tepsibe pakolom, tetejüket megkenem felvert tojással és 180-200 fokos sütőben, kb. 15 perc alatt készre sütöm.
Nejlon zacskóban a kisült pogácsa jó sokáig eláll, de ebből az adagból pár óra múlva már nincs egy morzsányi se.
Kapcsolódó cikkek: Narancsos linzer Forralt bor