Avagy így főzi a forralt bort a kocsmáros lánya.
Felénk a forralt bort általában fehér borból főzik, de most apától kaptam remek rozét, úgyhogy ez lett az alapja. Anyutól pedig elkértem a forralt bor receptjét, amire az orosz rajongók mindig azt mondják, hogy olyan, mint a “martyini”, de azért saját kedvemre ízesítettem. A forralt bor főzés két alapszabálya: 1. Nem szabad sajnálni a cukrot. 2. Nem az összes bort forraljuk, csak egy részét. 3 dl borhoz 2 dl vizet teszek. Megy bele 20 dkg cukor, szegfűszeg, szegfűbors, fahéj, csillagánizs (ha éppen nincs itthon mindenféle, akkor 1 púpos tk karácsonyi mézessütemény fűszert teszek bele), citromhéj, narancshéj, 2 db cikkekre vágott (magházmentesített) alma, fél vanília rúd és felforralom. Ha feloldódott a cukor és megpuhult az alma, jó. (Az almát kieszem.) Aztán közvetlenül fogyasztás előtt felöntöm a keveréket még fél liter borral, de ekkor már nem forralom, csak jó forróra felmelegítem. Karácsonyi lakásillatosítónak se utolsó forralt bort főzni, mert nincs jobb annál, amikor a lakásban forralt bor illata terjeng.