Fűszeres adventi koszorú, az ünnepek után elfogyasztható.
Rögtön egy vallomással kell kezdenem. Elképzelésem szerint a tiszafaág (nem ehető) helyett néhány rozmaringág (ehető) került volna a koszorúra, de nagy hirtelen tiszafát könnyebben találtam a városban, mint rozmaring bokrot.
A vesszőből csavart koszorúalapom nagyon régóta megvan (recycling), csak a díszítés változik rajta évről évre. Idén nem csak természetes anyagokat használtam, de az újrahasznosítás jegyében az ünnepek végén a koszorút el is akartam főzni. (Hideg, utálatos januári estéken lesz majd chilis kukoricaleves, chilisbab és chilis csoki…)
Egy köteg chilit vettem a piacon (300 Ft), amit paprikákra szedtem és kis csokrokba kötöttem.
Azután a csokrokat girlanddá kötöztem és a koszorúalaphoz erősítettem. A piros chili remekül visszaadta a piros karácsonyi bogyósok (magyal, csipkebogyó) hangulatát.
A chili advent alatt kiszárad, tehát tökéletes lesz a főzéshez, de néhány magot el is fogok ültetni. (Recycling.) Persze, az egész koszorút is meg lehet csinálni chilifüzérből, de a kis chilicsokrok karácsonyfadíszként is funkcionálhatnak.
A chili paprika a megvéd a rontástól és szerencsét is hoz, tehát egyáltalán nem rossz ómen a közelünkben tartani…
Kapcsolódó cikkek: Paprikás divat